VLADA Crne Gore je na poslednjoj sednici donela odluku o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom na osnovu posebnog programa ulaganja i naložila da se obavi sve što je neophodno kako bi program mogao da se pokrene od 1. oktobra ove godine.

Program ekonomskog državljanstva biće dostupan za najviše 2.000 zainteresovanih iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji, i to tokom ograničenog perioda od tri godine.

Ponuđene su sledeće opcije: da ulože 250.000 evra u neki od razvojnih projekata, prethodno odobren od Vlade u nerazvijenom području Crne Gore, ili 450.000 evra u neki od razvojnih projekata prethodno odobren od Vlade u razvijenom području države.

Vlada će, kako predviđa odluka, naplaćivati naknadu do 100.000 evra po podnesenom zahtevu. Naknada će ići u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

PROČITAJTE JOŠ - Zemlje EU podeljene u stavovima o pravu na azil

Predviđeno je takođe da programom upravlja posebna Vladina agencija koja će angažovati unapred odobrene marketinške agente zadužene za promociju programa i privlačenje investitora. Namera je da privuku neposredna strana ulaganja. Očekuje se da ovaj program dovede i do povećanja privrednih aktivnosti i kretanja kapitala.

Pre dve godine crnogorska vlada je raspisala međunarodni javni poziv u kom je pozvala kompanije sa iskustvom da dostave ponude za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg se može steći crnogorsko državljanstvo.

Ovu priču otvorile su i minule crnogorske vlade kada je plan pripremio i ponudio švajcarski advokat Kristijan Kalin. Još 2010. godine bili su obavljeni detalji posebnog programa koji je definisao kako će biti prodavan crnogorski pasoš, gde bi od minimalne investicije od 500.000 evra crnogorska država uzimala 200.000 evra. Cilj tog poziva bio je podsticanje svetskih biznismena da u Crnu Goru presele kompanije, uvedu nove tehnologije i inovacije. Pre toga broj ekonomskih pasoša bio je ograničen na svega 100, što je iznosilo 50 miliona evra i tada je posao propao posle pritiska Evropske unije, posebno Nemačke!

Ni tada, kao ni danas, ne zna se ko je sve želeo da investira u Crnu Goru, a da ne dolazi iz zemlje Evropske unije. Najviše bure izazvalo je saznanje da je crnogorski državljanin postao Taksi Šinavatra, svojevremeno odbegli tajlandski premijer, koji je u svojoj zemlji bio osuđen zbog korupcije. Nezvanično, u njegovom crnogorskom pasošu piše "izvorno crnogorsko ime" - Taki Sinegra!

INTERVENCIJA BRISELA

PRE nekoliko godina Evropska unija nije direktno tražila od Vlade Crne Gore da ukine program uvođenja ekonomskog državljanstva, ali je "podvukla" da pravila u toj oblasti zvanična Podgorica treba da uskladi sa evropskim normama. Posle te intervencije, kabinet Đukanovića je odustao od tog posla.