Zemlje EU podeljene u stavovima o pravu na azil

Beta

05. 06. 2018. u 21:46

Земље ЕУ подељене у ставовима о праву на азил

Foto Thinkstock

Zemlje Evropske unije ostale su danas duboko podeljene u stavu prema reformi pravila EU za upravljanje prilivom izbeglica i migranata

Zemlje Evropske unije ostale su danas duboko podeljene u stavu prema reformi pravila EU za upravljanje prilivom izbeglica i migranata.Ministri zemalja EU za migraciju, koji su se sastali u Luksemburgu, ne očekuju da će 28 zemalja-članica EU prihvatiti nove predloge za osavremenjivanje sistema azila.

Odnosi u EU su se pogoršali posebno u Srednjoj i Istočnoj Evropi zbog stavova protiv migranata od 2015. godine, kada je došlo znatno više od milion ljudi, uglavnom Sirijaca, izbeglica od rata, porazivši mogućnosti Grčke i Italije i iznenadivši Nemačku koja je preuzela stotine hiljada.

Lideri EU su insistirali da se blokada odnosa prema migrantima i izbeglicama mora prevazići ovog meseca.

PROČITAJTE JOŠ: SKANDAL U NEMAČKOJ: Više od 1.000 migranata dobilo azil iako nisu ispunjavali uslove?

U svom prvoj političkom govoru, novi italijanski premijer Đuzepe Konte je proglasio imigracionu politiku EU "neuspešnom" i zatražio ponovne pregovore. Italija je ove godine glavna ulazna tačka za hiljade migranata u Evropu preko Sredozemnog mora.

PROČITAJTE JOŠ:  Konvoj migranata se probio do kampa! (FOTO)

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Nemačke Štefan Majer rekao je da "u predlozima za izmenu imigracionih propisa EU još ima značajnih manjakvosti", dok je holandski ministar za migracije Mark Harbers rekao da "mnogo država članica još ima teme o kojima treba raspravljati".

"Prvo moramo popraviti ulazna vrata", rekao je belgijski ministar za migracije Teo Franken novinarima. "Tek tada možemo postići kompromis o tome ko šta radi. Ako ne budemo imali rešenje za masovan priliv ilegalnih stranaca u našu Evropu, biće to kraj Evrope i nikada nećemo izaći iz ove krize".

Međutim, premijer Danske je predvideo da bi novi evropski sistem azila mogao biti uspostavljen već sledeće godine i rekao da bi tražioce azila čije su odbije odbijene, mogli slati u zemlje koje "nisu na listi želja migranata".

Premijer Lars Leke Rasmusen nije danas izneo pojedinosti o tome, sem da je nekoliko evropskih zemalja već raspravljalo o takvom planu.

Većina neslaganja je o tome ko treba da se stara o migrantima kada stignu i koliko dugo. Po sadašnjim pravilima EU, pridošlice moraju da se registruju za azil u prvoj zemlji EU u koju uđu. To značilo da Grčka i Italija snose većinu tog tereta. Međutim, neke zemlje - Mađarska i Poljska - su odbile da ispune bilo koje kvote prijema migranata koje su podeljene među evropskim državama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije