ZAGRADILI I ULICU: Porodica Đurišić sa Zabjela nastavlja borbu sa glavnim gradom

S. Dragović

21. 04. 2018. u 08:55

ЗАГРАДИЛИ И УЛИЦУ: Породица Ђуришић са Забјела наставља борбу са главним градом

Đurišići ne odustaju od svog zemljišta Foto Vijesti

Opština Podogrica izgubila spor sa Vanjom u Osnovnom i Višem sudu. Porodica Đurišić će do rešenja svojih zahteva boraviti u kamp-prikolici

OPŠTINA Podgorica je izgubila spor koji je pokrenula protiv Vanje Đurišića za ometanje poseda, a odluku su doneli podgorički Osnovni sud i Viši sud, koji su se proglasili apsolutno nenadležnima.

Porodica Vanje Đurišića je u petak oko 12 časova počela ograđivanje dela Jerevanske ulice na Zabjelu, na prostoru koji je kod Uprave za nekretnine upisan kao njihova svojina i za koji od Glavnog grada traže nadoknadu.

Đurišići će do rešenja svojih zahteva boraviti u kamp-prikolici, a prostor će sa obe strane ulice ograditi improvizovanim metalnim stubovima, povezanim žicom.

- Naša porodica je u više navrata u znak protesta i sa namerom da skrene pažnju opštinskoj vlasti pregrađivala ulicu na nekoliko sati. Pošto do reakcije glavnog grada nije došlo, jer je njihovo ignorisanje ovog problema očigledno, odlučili smo da svoju imovinu trajno zagradimo i nastanimo se na njoj - kazala je, za "Novosti", Danijela Đurišić, supruga Vanje Đurišića, koji je nedavno pušten na slobodu iz spuškog zatvora u kojem je proveo više od sto dana.

PROČITAJTE JOŠ - Podgoričanin štrajkuje glađu

Prema rečima Danijele Đurišić, opštinska nebriga je dovela do problema u kojem trpi celokupna porodica Đurišić, a Vanja je 121 dan protivzakonito boravio u pritvoru.

- Pretrpeli smo pretnje i raznorazne pritiske, kao i ogromnu materijalnu štetu. Zbog opštinske nebrige trpe i stanari Jerevanske ulice, roditelji i deca iz osnovne škole "Oktoih", kao i ostali građani. Gradonačelnik krši naša osnovna ljudska prava, ali i Ustav Crne Gore. Evropska konvencija čiji je potpisnik Crna Gora garantuje pravo na privatnu svojinu. Pozivajući se na svoja zagarantovana prava prinuđeni smo da svoju imovinu i fizički vratimo u svoj posed - kaže Danijela.

DECENIJAMA TRAŽE SVOJE

VANjA Đurišić i njegova desetočlana porodica se godinama bore za pravednu nadoknadu za nacionalizovano privatno vlasništvo od 1.023 kvadrata, u Jerevanskoj ulici u podgoričkom naselju Zabjelo.

U sporu dugom 33 godine, porodica je pribegavala različitim oblicima javnog protesta, koji su uključivali i štrajk glađu, a Vanja je nedavno izašao iz spuškog zatvora u kojem je proveo 121 dan.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije