Vodeći ljubljanski dnevnik Delo piše danas da optužnica, koju je Specijalno tužilaštvo Slovenije podiglo protvi gradonačelnika Zorana Jankovića zbog navodog uzimanja mita od pola miliona evra od kompanija "Gratel", nije konačna i da on negira njene navode.


Kako je prenela STA, Delo piše da je optužnica podignuta prošlog meseca, da je Janković uložio žalbu, te da o njoj još nije odlučivano i zato ona nije konačna.

Prema toj optužnici, Janković se sumnjiči da je u martu 2007. zahtevao od "Gratela" 500.000 evra da bi u zamenu dao dozvolu toj kompaniji da prokopa puteve kako bi postavila optičke kablove.

Iz tužilaštva Delu je potvrđeno da podneli optužnicu, kako su naveli, protiv "jedne osobe pod sumnjom da primila mito".


PROČITAJTE JOŠ: Ljubljana: Zoran Janković priveden, pa pušten

Navode i da je Janković već negirao ove optužbe kada su pripadnici slovenačkog Nacionalnog istražnog biroa (NBI) izvršili pretres prostorija gradske vlasti Ljubljane i više drugih lokacija u februaru 2014.

Janković je, podseća se, tada rekao novinarima da je osumnjičen za uzimanje mita u korist grada, uključujući 250.000 evra koje je "Gratel" donirao Ljubljanskom zamku.

Prema informacijama Dela, Janković je takođe na saslušanju pred istražnim sudijom negirao da je tražio donaciju, tvrdeći da je tim novcem trebalo da bude plaćena šteta koju je "Gratel" naneo gradu.

List piše i da je Janković osumnjičen i u tri druge istrage koje vodi istražni sudija, dok se Specijalno tužilaštvo i NBI bave sa nekoliko krivičnih tužbi protiv njega, prenosi STA.