ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA

SLOVENAČKA policija u četvrtak je u četiri časa ujutro počela s pretraživanjem dvadeset i tri kuće i stana, nakon čega su priveli Juru Jankovića, sina ljubljanskog gradonačelnika. On je ubrzo pušten, a policija je pretražila i domove Zorana Jankovića i njegovog drugog sina Damjana.

U opštem informativnom haosu koji je vladao u četvrtak u Sloveniji neki mediji su javili da je Zoran Janković uhapšen, ali su to njegovi advokati demantovali.

U 15 časova se pred mnogobrojnim novinarima koji su se okupili pred Magistratom obratio i Zoran Janković, rekavši da je policija svoj posao obavila maksimalno korektno. "Nastavljam posao", kazao je Janković i najavio da odmah odlazi na potpisivanje ugovora sa "Strabagom", vrednog 112 miliona evra.

SINOVI JANKOVIĆEV mlađi sin Jure vodio je unosne poslove preko svojih preduzeća, a veliki odjek imala je afera koju je izazvala priča da je svom prijatelju za jednog novinara kazao "Daj, ubij ga". Protiv starijeg Jankovićevog sina Damjana policija je pokrenula postupak jer je vozio "mercedes" bez vozačke dozvole, pa je kažnjen sa 500 evra.

-To je najunosniji ugovor koji je do sada potpisan za nova ulaganja u Sloveniji", kazao je Janković i potvrdio je da je policija uzela kompjutere koje koristi njegova supruga i on, te ajpod, ali da bi lako došli do podataka i bez takve akcije.

Janković je novinarima kazao da ga sumnjiče za nezakonito poslovanje, zloupotrebu položaja i nepravilnosti u korišćenju novca iz evropskih fondova.

Rano ujutro policajci su probudili Zorana Jankovića, lidera opozicione Pozitivne Slovenije i pretražila mu kuću, a zatim je u pratnji policije odveden u Magistrat. Među privedenima je i Jadranka Dakić, bliska saradnica Zorana Jankovića, te direktori građevinskih preduzeća koja su gradila sportski centar "Stožice".

Policija je saopštila da privedene može da zadrži 48 časova, a da se sumnja da su raznim malverzacijama uzeli za sebe više od deset miliona evra.

Robert Črepinko iz Nacionalnog ureda za istrage kazao je da postoji sumnja da su privedeni nezakonito koristili evropske fondove, uništili dokumentaciju i počinili niz kaznenih dela, za šta je predviđeno osam godina zatvora.

U policijskoj akciji učestvovalo je 120 policajaca, a veruje se da će akcija trajati do petka ujutro.

TRI RAZLOGA - DANAŠNJI dan ću da zapamtim iz tri razloga. Prvi, dobio sam treće unuče, drugi, probudila me je policija i treći, potpisujem najveći ugovor u Sloveniji, na 112 miliona evra, a najviše novca osigurala je Evropska unija - kazao je Zoran Janković, kada je policija u pet vozila iznela kartonske kutije sa dokumentima iz Magistrata.

Zoran Janković se tereti za tri kaznena dela. Policija tvrdi da su pretrage i privođenja deo predistražnog postupka kako bi se prikupili podaci o korupciji i nizu kaznenih dela oko prodaje zemljišta i gradnje sportskog centra "Stožice". Pretražene su i kuće direktora mnogih preduzeća, a priveden je i direktor "Grepa" Uroš Ogrin.

Sve je počelo pre nekoliko meseci, kada su poreznici objavili da je deo novca koji je grad Ljubljana pre godinu dana uplatio "Grepu", nakon niza transakcija, završio na računu firme "KLM Naložbe", koja je u 62-odstotnom vlasništvu Zorana Jankovića. Grad je ukupno platio 3,9 miliona evra za sportsku dvoranu, a na račun preduzeća koje je u Jankovićevom većinskom vlasništvu otišlo je navodno 500.000 evra.

Pošto je policija tri sata ispitivala gradonačelnika u njegovoj kući, odveden je u kancelariju koju ima u centru grada, gde je nastavljen pretres. Zgrada Magistrata bila je potpuno blokirana, pa niko od zaposlenih u gradskoj upravi nije mogao da dođe na posao, a neke kancelarije su zapečaćene. Za četvrtak je bila zakazana i poseta učenika jedne škole, koje su policajci obavestili da ne dolaze. Janković je u toku dana trebalo da potpiše ugovor sa "Strabagom" vredan 112 miliona evra, što je učinio čim je policija napustila Magistrat.

SUMNJE VEĆ dugo traju pritisci na Zorana Jankovića, koga žele da povežu sa raznim aferama, ali i politički diskredituju. Pokrenuto je i nekoliko istraga, ali dalje se nije otišlo.

Supruga ljubljanskog gradonačelnika Mija Janković rekla je da se tako nešto očekivalo i da je reč o scenariju koji je pripremljen.

Policija je pretražila kuću Jure Jankovića u Grosuplju i stan Damjana Jankovića u Trnovu. Damjan je ujutro bio u bolnici, gde je njegova devojka rodila devojčicu. Na policijski poziv je došao, a zatim sa policijom otišao u svoje preduzeće.

Odmah je reagovao predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavom da veruje kako će policija sve da obavi u skladu sa zakonom, pred kojim su svi isti.