Grad teatar nema - teatar

S. Gregović

13. 08. 2015. u 13:30

Град театар нема - театар
Budvanski multimedijalni festival već decenijama bez svog zimskog nastavka. Budvi treba pozorišna dvorana

BUDVA - Na kamene scene Grada teatra spuštena je zavesa. Budvanska publika, stalni "miks" meštana i vernih gostiju, ovacijama je ispratila aktere sjajne predstave "Dogvil" koju je, po istoimenom filmu i scenariju kultnog reditelja Larsa fon Trira, režirao Kokan Mladenović.

Festival, 29. po redu, bio je dobar, zasnovan na visokim umetničkim standardima, veoma posećen i jedan od boljih dosad. S obiljem vrlo kvalitetnih programa, prepoznatljiv i prestižan, najbolji je kulturni proizvod južne obale.

Ovako su Grad teatar ocenili oni koji ga vode, ali i ljudi od struke koji su bili ili na kamenim scenama stare Budve ili letnjoj na Svetom Stefanu, rezervisanoj za - premijere. Kao i publika.

- Nismo promašili, festivalska dešavanja su stoprocentno bila popunjena tokom poslednje nedelje juna, u julu i prvih dana avgusta, čime smo doprineli da predsezona, kada je kultura u pitanju, ima pravu ponudu. Ali, da i tokom glavne sezone bude i te kako vrhunskih umetničkih programa - kaže Blažo Radoman, direktor Grada teatra.

POZORIŠTE U GODINI JUBILEJA IDUĆE godine budvanski festival slavi veliki jubilej - tri decenije postojanja i dobrog rada. Prilika je da se već sada razmišlja ne samo o tome kako će biti koncipiran, već i da se obezbedi zatvorena dvorana i Budva dobije pozorište. Što joj, i te kako, pripada. I treba.

Odavno se u crnogorskoj turističkoj prestonici govori o tome da neku vrstu pozorišnog kontinuiteta grad treba da ima cele godine. A za to je potrebno pozorište koga Budva nema. Otkako je velika sala nekadašnjeg "Zeta filma", s pozorišnom dvoranom koja je mogla da primi oko 700 gledalaca, "utopljena" u diskoteku "Trokadero", tokom takozvane mrtve sezone nema "dasaka koje život znače" u zatvorenom. Mladi iz SŠC "Danilo Kiš", vredni i talentovani, koji odrastaju uz Grad teatar, probaju po nešto u školskom amfiteatru, u Akademiji znanja. I to je, uglavnom, sve.

Posle prenamene zgrade "Zeta filma" u samom centru bilo je obećanja da će grad dobiti bioskopsku i pozorišnu dvoranu, kako bi se neke od letnjih predstava reprizirale zimi i da bi gostovala pozorišta iz Crne Gore i regiona. I Budva je, posle decenije, dobila bioskop. Na zadovoljstvo meštana i gostiju, to se dogodilo ove godine.

Iz Grada teatra kažu da će, koliko su u moći (finansije uvek problem), učiniti da se obezbedi neki zimski - "priključak".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije