PODGORICA - Globalna afera o nadzoru svih vrsta informacija, koju je obelodanio Gardijan, nije previše uzbudila običan svet u Crnoj Gori, mada, nema sumnje, razloga za povišeno stanje uzbune imaju mnogi u ovoj državi.

Razloga za stanje „mrtvi ladni“ ima poprilično, a ponajviše zahvaljujući dvema aferama listinga, ali i aferi i praćenju i prisluškivanju stranih diplomata, posle čega su „odstreljeni“ čelnici ANB.

Međutim, u Crnoj Gori razloga da budu uznemireni imaju gotovo svi koji koriste telefone ili elektronsku poštu. Kako stoji u izveštaju nezavisnog eksperta Mauricija Veranesea, koga je EK angažovala da bi bi sproveo petodnevnu procenu trenutnog stanja u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala u Crnoj Gori, vidi se da su moguće zloupotrebe u policiji prisluškivanjem telefona i praćenjem E-pošte.

- Prisluškivanje komunikacija može da se zloupotrebi na nekontrolisan način i zbog toga su potrebne hitne izmene i dopune zakona, piše u izeštaju Veranese, koji je konstatovao „velike nepravilnosti u postupku prisluškivanja telefonske komunikacije“!

- Trebalo bi da se zna da (policijsko odeljenje za posebne provere) TSVS poseduje specifičan aparat i tehničke kapacitete da replikuje podatke crnogorskih provajdera, uključujući podatke o telefonskim brojevima, SMS/MMS i lokalizaciju korisnika. To znači da SVS ima tehničku mogućnost da prisluškuje telefonske razgovore i imejlove svih korisnika lokalnih provajdera jednim „klikom“, potencijalno bez naloga suda. To odeljenje može zloupotrebljavati ceo sistem i imati kontrolu - deo je izveštaja koji nagoveštava mogućnost da razne komisije koje kontrolišu zakonitost prisluškivanja mogu biti prevarene i navodi „cake“ po kojima se telefoni mogu prisluškivati.

Ovakav stav Veranesea, koji je zatražio hitne izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku, koji uređuje ovu oblast, doprineli su da Ministarstvo pravde Crne Gore formira radnu grupu eksperata.