Za tridesetak godina belci će biti manjina u SAD. Hoće li onda njima Uber its besplatno da prevozi hranu?

Goran ČVOROVIĆ

ponedeljak, 15. 06. 2020. u 12:00

За тридесетак година белци ће бити мањина у САД. Хоће ли онда њима Убер итс бесплатно да превози храну?
Distributivni lanac crnim vlasnicima restorana zbog trenutne situacije u SAD do kraja godine ne naplaćuje troškove transporta
SVETSKI distributivni lanac "Uber its" odlučio je, iz solidarnosti i dobre namere, da crnim vlasnicima restorana zbog trenutne situacije u SAD do kraja godine ne naplaćuje troškove transporta. A otkud znaju koji su vlasnici crnci? Prebrojavaju ih u registru po boji kože? I šta ćemo s melezima? I zašto ne učine iste ustupke siromašnim i emancipovanim belcima?

Na duge staze, time ne čine crncima uslugu. Nema mnogo sreće u pozitivnoj diskriminaciji. Ona je nužno zlo. U sebi ipak sadrži pojam diskriminacije koji treba potisnuti iz svesti. Jer, uvek će nas podsećati na razlike. Diskriminacija je, na kraju računa, diskriminacija. Ali, danas je očigledno nemoguće drugačije.

A točak može brzo da se okrene. Za tridesetak godina predviđa se da će belci biti manjina u SAD u odnosu na crnačko i hispansko stanovništvo. Hoće li onda njima "Uber its" besplatno da prevozi hranu? Zar se ni do tada nećemo naučiti pameti?

Postoji muzičko veče "crnih zvezda". Tako znamo da su crne. Krajnje neprimereno bi danas zvučalo "veče belih zvezda". Da li će, logikom demografskih tendencija, to ipak da bude jedan od naslova u televizijskom programu budućnosti? Hoće li sledeći biti paritet belih i crnih igrača u sportskom timu? Da li će se sve odvijati po polnom i rasnom ključu?

Deklaracija o pravima čoveka i građanina kaže da se ljudi rađaju i žive slobodno i jednaki u pravima. Zapravo, rađaju se. Posle se čovek pokvari.

Do prave ravnoteže mora da se dođe edukacijom, a ne kvotama. Dok god se na tom putu hvatamo za pozitivnu diskriminaciju kao jedino rešenje, znači da nismo uspeli. Svi smo isti. To je, kao ideal ljudskog roda, dovoljno, zar ne?Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dušan

15.06.2020. 12:16

Господине, а и свака аутономија, па и само културна, је позитивна дискриминација !

ОФСАЈД

15.06.2020. 14:02

@Dušan - Како ДИСКРИМИНАЦИЈА може да буде ПОЗИТИВНА????? Измишљотина неписмених политичара и новинара. Убијен Мртвац!!!! Спашен живот живом човеку!!!!

Lale

15.06.2020. 12:23

Bolje da gledamo svoje dvoriste. Za 30 godina Srbi ce biti manjina u Srbiji. A za Ameriku je malo prenaduvano. Tamo zivi svega 15% crnaca.

Prellee

15.06.2020. 12:32

Kako su radili u prošlosti, tako su zaslužili. Neka im BUDE NA ČAST I SRETNU BUDUČNOST.

Niko

15.06.2020. 13:22

Ako je uvreda za crnce, ti si crnac, jel za nas belce je uvreda da nam se kaze belac

Niko

15.06.2020. 13:30

Za 30g nece ni postojati amerika, tako da nema cega da se boje... 2025g odvojice se kalifornija od ostatka drzave... Nisu ludi da daju pare za luizijanu