Rat u Libiji: Haftar izgubio stratešku vojnu bazu, snage vlade iz Tripolija potpomognute Turskom napreduju (VIDEO)

ponedeljak, 18. 05. 2020. u 14:06

Рат у Либији: Хафтар изгубио стратешку војну базу, снаге владе из Триполија потпомогнуте Турском напредују (ВИДЕО)

Foto Twitter

Snage Vlade nacionalnog jedinstva istisnule su Libijsku nacionalnu vojsku feldmaršala Halifa Haftara iz strateške aviobaze Vatija
Snage Vlade nacionalnog jedinstva istisnule su Libijsku nacionalnu vojsku feldmaršala Halifa Haftara iz strateške aviobaze Vatija, napisao je na tviteru ekspert analitičkog centra "Atlantski savet" (Atlantic Council) Emadedin Badi.


Prema njegovim rečima, aviobaza „Vatija“ se nalazi jugozapadno od prestonice zemlje. On je saopštio da je operacija izvedena uz pomoć turskih snaga.


Predstavnik vladinih snaga Muhamed Kanunu potvrdio je da je baza zauzeta. On je saopštio da je juče bilo izvedeno pet avionaleta na bazu. Tom prilikom je bila uništena vojna tehnika i municija protivnika, dok je bilo ubijeno ili ranjeno sedam osoba.


Ova baza je imala veliki strateški značaj za Haftara. Ona je korišćena u Haftarovoj operaciji za zauzimanje Tripolija. Neki eksperti smatraju da njenim gubitkom Haftar može da se pozdravi sa svojim snovima o preuzimanjem kontrole nad zapadnom Libijom.
Poslednji Sporazum o prekidu vatre između Vlade nacionalnog jedinsta i Libijske nacionalne armije postignut je 19. januara, na konferenciji u Berlinu, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Međutim, ovo primirje nikad nije zaživelo.rs.sputniknews.com


Komentari (2)