Demokrate u SAD traže blaže sankcije Iranu zbog Kovid-19

Tanjug

nedelja, 29. 03. 2020. u 09:15

Демократе у САД траже блаже санкције Ирану због Ковид-19

Foto Tanjug / AP

Predstavnici demokrata u američkom Kongresu zatražili su od administracije predsednika SAD Donalda Trampa da olakša sankcije nametnute Iranu, Venecueli i drugim zemljama teško pogođenim korona virusom, ističući da je tim zemljama potrebna medicinska i humanitarna pomoć.


Posle nekoliko pisama koja su demokrate slale državnom sekretaru Majku Pompeu i drugim američkim zvaničnicima, tražeći od Trampove administracije da ublaži sankcije protiv država teško pogođenih korona virusom, predstavnci demokrata u Kongresu, među kojima i predsednički kandidat Berni Sanders, uputili su Beloj kući isti zahtev.


Kako prenosi časopis Forin polisi (FP), demokratama se pridružila i predstavnica republikanaca Aleksandria Okasio-Kortes.


"Pomaganje ovim zemljama da spasavaju živote tokom ove krize, prava je stvar koju treba učiniti, kako iz moralne perspektive, tako i iz perspektive nacionalne bezbednosti", napisao je demokratski senator Kris Marfi u pismu koje je u četvrtak uputio Pompeu i ministru finansija Stivenu Mnučinu.


Marfi u pismu napominje da bi neublažavanjem sankcija SAD pojačale neopisive patnje zbog pandemije korona virusa u zemljama kao što su Iran i Venecuela i tako doprinele antiameričkim osećanjima među građanima.


Suština opstanka vlasti u tim zemljama je, kako upozorava Marfi, upravo zasnovana na tim antiameričkim osećanjima.


Marfi je pozvao Belu kuću da tokom 90 dana odustane od pooštravanja sankcija zemljama pogođenih pandemijom korona virusa, uključucjući i Iran.


U pismu Sandersa i Okasio-Kortes u koje je FP imao uvid, traži se privremeno ukidanje sankcija, uključujući i suspendovanje rigoroznih restrikcija koje je Tramp uveo bankarskom i naftnom sektoru Irana.

Komentari (3)

Nikola Kostić

29.03.2020. 10:47

Ko ste bre vi da uvodite nekome sankcije! Nisu SAD Bog! Nadam se da će ovaj virus da vas uništi jer ste to zaslužili! Najveći zločinci i ubice na svetu! Najgora i najtupavija nacija na planeti!

Гојко

29.03.2020. 12:33

6 najvecih svetskih drzava sa Rusijom,Kinom ,Indijom na celu zatrazili su ukidanje sankcija ovim zemljama od UN-a.NIjedna evropska zemlja nije potpisala ovaj zahtev.