Muškarac u Kini umro na putu do posla: Mislili da je korona, ali je test otkrio drugi virus

Novosti Online

sreda, 25. 03. 2020. u 10:44

Мушкарац у Кини умро на путу до посла: Мислили да је корона, али је тест открио други вирус

Foto: Depositphotos

Analiza pokazala da je nesrećni čovek bio pozitivan na potpuno novi, mnogo smrtonosniji virus
Mogućnost da se iz Kine svetom proširi potpuno novi virus, u trenutku kad se ta zemlja, kao i okolne države, teško oporavljaju od epidemije kovida 19 i počinju da ukidaju stroge mere izolacije, izazvala je pravu paniku na društvenim mrežama.

Telo muškarca koji se srušio i umro u autobusu u Kini, u provinciji Junan, hitno je testirano na virus korona. Analiza je, međutim, pokazala da je taj čovek bio pozitivan na potpuno novi, mnogo smrtonosniji virus koji, kako navode eksperti, nije direktno povezan s virusom korona, ali imaju gotovo iste simptome.


Kineski državni mediji preneli su da je zasad neidentifikovani muškarac, iz provincije Junan, preminuo u linijskom autobusu kojim je putovao na posao u provinciji Šandong.

Državni servis na engleskom „Global tajms“ prenosi je da je preminuli bio pozitivan na hantavirus, a da su i ostala 32 putnika takođe odmah testirana, ali ne navodi nikakve druge detalje.

Mogućnost da se iz Kine svetom proširi potpuno novi virus, u trenutku kad se ta zemlja, kao i okolne države, teško oporavljaju od epidemije kovida 19 i počinju da ukidaju stroge mere izolacije, izazvala je pravu paniku na društvenim mrežama.

Hešteg #hantavirus pojavljivao se u gotovo svim „trending listamana“ na internetu od ponedeljka, ali su eksperti brzo reagovali saopštenjima u kojima se navodi da nije u pitanju nikakav novi virus, već odavno poznata bolest, koja se samo u retkim slučajevima prenosi među ljudima.

„Hantavirus se prvi put pojavio pedesetih godina 20. veka, tokom američko-korejskog rata, u rejonu reke Hanta. Prenosi se na ljude isključivo s pacova i miševa, i to u slučaju kad ljudi u svoj organizam unesu telesne tečnosti glodara. Prenošenje s čoveka na čoveka je veoma redak slučaj“, objavila je na Tviteru švedska naučnica Sumaja Šaik, uz napomenu: „Molim vas da ne paničite, osim ako ne planirate da jedete pacove!“
Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) navodi na svom portalu da se hantavirus retko javlja n na Zapadu, ali da je procenat smrtnosti od te bolesti oko 38 odsto.

- Simptomi se javljaju u roku od najviše osam nedelja od trenutka izlaganja čoveka svežem urinu, izmetu ili salivi zaraženih glodara - navodi se na portalu CDC-a, uz napomenu da se virus može veoma lako dobiti iako vas eventualno ujede već zaražena životinja.

Simptomi su, u mnogim slučajevima, slični ili gotovo isti kao simptomi korone: groznica, glavobolja, kašalj, gubitak daha. Jedan pacijent je naveo da se osećao „kao da mu je neko snažno vezao široku traku oko grudi, ali mu je istovremeno stavio I jastuk preko lica“.

„Hantavirus plućni sindrom“ je u SAD proglašen za „nacionalno prepoznatljivu bolest“ još 1995. godine, ali zasada nema registrovanih slučajeva prenošenja virusa između ljudi. U nekoliko navrata, takvi slučajevi su registrovani u Čileu i Argentini, ali je to posebna podvrsta bolesti, koja se naziva „virusom“ sa Anda.

- Za infekciju hantavirusom ne postoji terapija lek, niti vakcina - upozoravaju naučnici. Pacijenti najčešće završe na intenzivnoj nezi, jer moraju, između ostalog, da preguraju period teških respiratornih problema.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Prapra

25.03.2020. 11:04

U nekim delovima Anda npr. Peru, hrane se zamorcima umesto zeca, a nama su oni kucni ljubimci zajedno sa hrckom. Treba svakako da se povede računa i o tome kao potencijalnom izvoru zaraze jer smo imali narocito u jesen u vreme ubiranja letine i mišju groznicu. Saucesce na ovom izgubljenom životu nasoj braci u Kini i da skupe snagu i nastave zivot uz maksimalan oprez.

početak bio ratova

25.03.2020. 11:26

Hantavirus se prvi put pojavio pedesetih godina 20. veka, tokom američko-korejskog rata, u rejonu reke Hanta

Питагора

25.03.2020. 12:08

Овако се завршава филм Горана Марковића Variola Vera. У болничкој изолацији Богдан Диклић умре на крову, где се сунчао. Урадили су обдукцију. Закључак је био: није у питању вариола, сасвим сигурно, већ сасвим други вирус.

Nobody

25.03.2020. 14:04

Ma bre pobiti umobolnike sve koji jedu žive životinje, etooo. To nam je jedini spas. Streljanje

Rh+

25.03.2020. 14:05

Ovako napisanu vest ako je uopšte to tačno može da sastavi samo neko ko želi da napakosti Kinezima jer će nepismeni da pomisle da Kinezi piju mokraću od pacova i miševa

terorizam ili svetski rat

25.03.2020. 14:57

Koliko je verovatno da je ovo slučajno i "prirodno"? Dva smrtonosna virusa u pola godine?

Komentator

25.03.2020. 16:40

@terorizam ili svetski rat - “Contagion” je film Stivena Spilberga iz 2011-te godine u kojem je sve ovo sto sada prezivljavamo... sismis, pijaca u kini, karantin, mrtvi, potraga i razne spletke oko vakcine, pominje se procena mrtvih 60 mil. a najupecatljivije je godina u kojoj se radnja zbiva 2018-ta, promasaj za samo jednu godinu...slucajno ili namerno.