LjUBLjANA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U Sloveniji je 341 zaraženi, 22 više nego dan ranije, ali među njima je čak 21 dete! Zaraženo je i 40 zdravstvenih radnika, a 40 bolesnika smešteno je u bolnice. U Jesenicama bolnica nema uslova za primanje pacijenata i oni će biti upućeni u druge slovenačke gradove.
Alarmantna upozorenja stižu i iz domova za stare u Šmarju, Metliki i Štorahu, gde je iz dana u dan sve više zaraženih starih ljudi i zaposlenika domova, a zaštitne opreme nema. Na putu je donacija kineske kompanije "Alibaba", a nova Janšina vlada oštro osuđuje bivšu vladu Marijana Šareca da je bila krajnje neorganizovana uoči epidemije.

Dok Slovenci disciplinovano slušaju preporuke i odluke koje zabranjuju okupljanja na javnim mestima, uz predviđene kazne od 400 evra, u "deželi" su, usred krize, podignute plate ministrima i državnim sekretarima nove vlade Janeza Janše, koji sada zarađuju preko 5.000 evra.


HITNO DO VAKCINE

SLOVENAČKI COBIK intenzivno radi na istraživanjima oko pronalaženja vakcine protiv virusa korona, u saradnji sa mnogim evropskim centrima. Direktor Matjaž Peterka kaže da postoji šansa da ona bude u upotrebi za manje od godinu dana, što uključuje intenzivna klinička istraživanja koja će uskoro početi.