Zaštita ljudskih prava i interesa: EU predstavila predloge za kontrolu veštačke inteligencije

Tanjug

sreda, 19. 02. 2020. u 20:13

Заштита људских права и интереса: ЕУ представила предлоге за контролу вештачке интелигенције

Depositphotos

Evropska unija predstavila je danas predloge za regulaciju veštačke inteligencije kojima se traže stroga pravila i zaštitne mere od rizika koje donosi primena te tehnologije koja se brzo razvija
Evropska unija predstavila je danas predloge za regulaciju veštačke inteligencije kojima se traže stroga pravila i zaštitne mere od rizika koje donosi primena te tehnologije koja se brzo razvija.

Izveštaj je deo šire digitalne strategije bloka koja ima za cilj da zadrži svoju poziciju onoga ko diktira ritam za postizanje tehnoloških standarda. Tehnološke kompanije koje žele da iskoriste veliko i unosno evropsko tržište, uključujući one iz SAD i Kine, morale bi da poštuju sva nova pravila kada stupe na snagu, piše AP.

Evropska komisija navela je da želi da razvije "pouzdan okvir za veštačku inteligenciju".

Predsednica Komisije Ursula von der Lajen naložila je svojim najvišim saradnicima da osmisle koordinirani evropski pristup veštačkoj inteligenciji i strategiji podataka.

"Bićemo posebno oprezni tamo gde su u pitanju osnovna ljudska prava i interesi. Veštačka inteligencija mora služiti ljudima, i zato mora uvek biti u skladu s ljudskim pravima", rekla je Fon der Lajenova novinarima u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zoran1

20.02.2020. 04:22

Glavno pitanjetreba biti, kako zastititi ljudska prava od globalizma i EU diktatora?