NIKADA se dosad Atinjani nisu suočili sa totalnom saobraćajnom blokadom kao što se dogodilo u utorak kada su zbog štrajka najvećih sindikata protiv Zakona o socijalnom osiguranju, svi javni prevoznici stupili u 24-časovnu obustavu rada. Ne rade metro, autobusi, trolejbusi, prigradski vozovi, brodovi, trajekti...

Ukinut je par-nepar sistem, zabrane parkiranja, ulaz u centralnu zonu, ali sve to ne vredi mnogo. Atinske ulice ličile su na košnice, više sati je bilo potrebno da se prođe nekoliko kilometara.

Nije se očekivalo da će organizatori uspeti da toliko razjedinjenih granskih sindikata okupe oko protesta, pa vladini funkcioneri optužuju opozicionu Sirizu da zapravo rukovodi protestima.

PROČITAJTE JOŠ - Grčka zatrpana đubretom: Brda smeća na ulicama 

Zakon o socijalnom osiguranju je inače pravno "osinje gnezdo", jer treba da "počisti" pregršt zloupotreba, pronevera, loših rešenja, partijskih interesa i bezočnu krađu iz fondova osiguranika koji su decenijama štedeli. Od nekadašnja 103 penziona fonda su ostala samo tri, ali sa potpuno praznim kasama, a svi članovi postojećih fondova su brutalno pokradeni.

Sindikati smatraju da novim zakonom vlada na mala vrata vrši privatizaciju socijalnog osiguranja dok vlada odgovara da se ranije konačan obračun penzije čekao po 4,5 godina, a da će od 1. juna ove godine svaki osiguranik koji ode u penziju istog dana znati konačan iznos penzije.

Ovaj štrajk je prvi masovni napad na vladu Kirijakosa Micotakisa, koji je od početka mandata doneo 32 nova zakona.