Žalba na zabranu marama u školama: Hoće burke i hidžabe

Tanjug

utorak, 14. 01. 2020. u 23:46

Жалба на забрану марама у школама: Хоће бурке и хиџабе

Depositphotos

Islamska verska zajednica u Austriji podnela je Ustavnom sudu žalbu na zabranu nošenja marama u školama
Islamska verska zajednica u Austriji podnela je Ustavnom sudu žalbu na zabranu nošenja marama u školama.

Od tekuće školske godine je u osnovnim školama širom Austrije zabranjeno "nošenje verski obeležene odeće, koja je vezana za skrivanje glave".

Nova austrijska vlada namerava da tu zabranu proširi na devojčice do 14 godina starosti.

Islamska verska zajednica smatra da zabrana krši osnovno pravo na slobodu veroispovesti, kao i pravo roditelja na vaspitavanje dece.

Od stupanja na snagu zabrane, odnosno od početka školske godine do kraja novembra, širom Austrije bilo je svega osam slučaja da su devojčice došle u hidžabu na nastavu, a u svim slučajevima su roditelji prihvatili poštovanje zakona nakon što im je na to ukazala direkcija škole.

Inače, zakon predviđa kaznu, odnosno direkcija škole mora podneti prijavu kod nadležne opštinske ustanove, koja potom može da izrekne novčanu kaznu u visini do 440 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Nebojša

15.01.2020. 09:04

A da li moze u Saudijskoj Arabiji, Iranu, Turskoj, Emiratima, Kataru,... da se nosi KRST. Ne moze. Pa s kojim pravom oni traze bilo sta...

Filip

15.01.2020. 09:40

Apsolutno mi nije jasno što se žale, došli su u hrišćansku zemlju da žive, pun tretman ,sva prava i povlastice. Uostalom ako im se ne sviđa, imaju sto drugih bogatih muslimanskih zemalja pa neka se tamo zabrađuju i praktikuju svoju veru. Niko ih nije terao da emigriraju u Evropu. Da li bi jedan hrišćanin smeo da nosi privezak sa krstom u ,recimo ,Saudijskoj Arabiji.Čisto sumnjam. Dobiješ uputstvo ponašanja pa hajde probaj da prekršiš. Kurc jeste mlad ali nije glup, austrijanci pogotovo.