U Saudijskoj Arabiji carski doček za Putina

Branko VLAHOVIĆ

14. 10. 2019. u 21:57

У Саудијској Арабији царски дочек за Путина

Vladimir Puti i kralj Salman ben Abdel u Rijadu Foto AP

Predsednik Rusije otputovao na poziv tamošnjeg kralja Salmana ben Abdela. Investicije od 10 milijardi dolara

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

PRVI put posle punih 12 godina predsednik Rusije Vladimir Putin u ponedeljak je boravio u Saudijskoj Arabiji na poziv tamošnjeg kralja Salmana ben Abdela. Putin je dočekan uz najviše počasti, a u Rijadu tvrde da su odnosi dve zemlje podignuti na novi, viši nivo.

Pre dve godine Kremlj je bio domaćin saudijskom kralju i tada su obe strane isticale da osim na političkom i ekonomskom polju žele da jačaju i vojnotehničku saradnju. Putin se poslednjih godina sretao i sa naslednikom, princom Muhamedom ben Salmanom.

Kao i na prethodnim susretima, u Rijadu se u ponedeljak razgovaralo o energetici, poljoprivredi, industriji, novim tehnologijama, ali i vojnotehničkoj saradnji jer Saudijci žele da kupe fabriku "kalašnjikova".


PROČITAJTE JOŠ - Putin nudi Saudijskoj Arabiji rusko oružje

Posle razgovora sa saudijskim kraljem Putin je učestvovao u prvom zasedanju Rusko-saudijskog ekonomskog saveta u koji ulaze predstavnici velikog biznisa dveju zemalja. Investicioni fond Saudijske Arabije izdvojio je deset milijardi dolara za zajedničke investicije sa Rusijom. Do sada je investirano iz zajedničkih fondova oko 2,5 milijarde dolara.

Lani je trgovinska razmena porasla 15 odsto i iznosila je nešto više od milijarde dolara. U ponedeljak je u Rijadu potpisano deset ugovora vrednih dve milijarde dolara o zajedničkim investicijama u poljoprivredi, u proizvodnju veštačkih đubriva, gradnju železničke pruge, ali i u naftno-hemijsku industriju.

U intervjuima koje su dali arapskim listovima i TV, Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov su isticali da je ova poseta novi impuls razvoja odnosa dveju zemalja. Rukovodstva obeju zemalja se izjašnjavaju za borbu protiv terorizma. U Moskvi ističu da se teroristi ne smeju deliti na svoje i tuđe, kao i da se ne smeju koristiti za realizaciju svojih ciljeva.


PROČITAJTE JOŠ - Putin: Rusija može da ima ključnu ulogu na Bliskom istoku


Posle napada dronova na saudijske rafinerije Putin je još jednom ponudio da Rusija proda Rijadu sistem PVO S-400, kakve je kupila Turska. Nema sumnje da će Vašington raditi uporno na tome da Saudijci ne kupuju od Moskve tu vojnu tehniku jer bi to bio jak udarac na američki imidž.

U utorak će Putin posetiti Arapske Emirate gde je poslednji put bio 2007. godine. U tom regionu Emirati su jedan od glavnih partnera Rusije. Deklaracija o strateškom partnerstvu je bila potpisana u junu 2018. godine. Putin se čak deset puta sreo sa emirom Mohamedom al Nahjanom.


SOKO SA KAMČATKE

RUSKI predsednik je u Rijadu poklonio saudijskom kralju sokola sa Kamčatke.

- Ovo je veoma dobar soko. Na Kamčatki pravimo centar za uzgajanje sokola - rekao je Putin tom prilikom. Izvori iz ruske delegacije rekli su da je soko dobro obučen. Reč je o ženki po imenu Alfa.

- Saudijska strana će biti slobodna da izabere novo ime za pticu - naveo je taj izvor.

Kralj Salman je zahvalio ruskom predsedniku i za uzvrat mu poklonio jednu sliku.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)