TVIT OD MILIJARDU DOLARA: NBA liga zakuvala rat Kine i SAD (FOTO+VIDEO)

Novosti Online

11. 10. 2019. u 18:29

ТВИТ ОД МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА: НБА лига закувала рат Кине и САД (ФОТО+ВИДЕО)

Skidaju se posteri NBA lige
Foto: Tanjug/AP

Deril Mori je na društvenoj mreži Tviter podržao demonstrante u Hongkongu
Ubi me prejaka reč. Pod time može da se podvede "tvit" generalnog menadžera NBA tima Hjuston Roketsa Derila Morija, koji je dodatno podgrejao tenzije između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, Mori je na društvenoj mreži Tviter podržao demonstrante u Hongkongu, gde nedeljama besne protesti protiv kineskih vlasti. On je pokazao javne simpatije prema grupaciji koja traži da međunarodna zajednica interveniše u tom delu Kine.

Objava menadžera pokrenula je lavinu negativnih komentara kineskih državljana, te je Mori u jednom trenutku obrisao tvit i izvinio se.

Pročitajte još - Epl uklonio aplikaciju koja pomaže demonstrantima u Hongkongu

To, pak, nije bilo dovoljno, te je Kina otkazala dve egzibicione utakmice, kao i događaj sa Dalas Maveriksima. Ono što dodatno komplikuje situaciju, jeste to što "rakete" godinama unazad drže do kulture te azijske zemlje, posebno kada su tokom sezone nosili dresove za zmajem i kineskim potpisom.

Pored otkazivanja događaja, državna televizija CCTV i platforma za prenos utakmica uživo Tensent Sport (Tencent Sports) objavila je u nedelju da neće prenositi utakmice "raketa". Treba napomenuti da "Tencent Holdings" predstavlja najvećeg digitalnog partnera lige, koji je u julu ove godine potpisao ugovor sa NBA za prenos mečeva vredan 1,5 milijardi dolara, prenose strani mediji.

Foto: twitter.com

Novi događaji ozbiljno su narušile veze Kine i Hjustona koje datiraju još od ranih 2000-ih godina, kada je za tim iz Teksasa nastupao legenda Jao Ming, danas predsednik Košarkaškog saveza te zemlje.

Komesar En-Bi-Eja Adam Silver je, sa druge strane, pokušao da izbalansira dve strane, i istakao da liga nema nameru da se izvini zbog Morijeve objave.

"Ne mogu da se izvinjavam zbog toga što je on (Deril Mori) iskoristio svoje pravo govora. Žalim što je direktno komunicirao sa našim prijateljima u Kini, i da su ljudi besni, posebno milione obožavaoca...", rekao je Silver povodom ove situacije.

Neki od kineskih sponzora, takođe, najavili su da će da prekinu saradnju, posebno u jeku zaoštrenih odnosa Kine i SAD. Tenzijama je dodatno kumovala kampanja protiv telefona "Hjuavej", s obzirom da je zabranjen uvoz tih telefona kineskog proizvođača na američku teritoriju.

Pročitajte još - OPET HAOS U HONKONGU: Palili vatru na stanicama metroa, desetine povređenih (FOTO / VIDEO)

Demonstracije u Hongkongu, Foto: Tanjug/AP

Da li će se smiriti tenzije, ili će NBA liga imati još gubitaka, pokazaće naredni dani. Jedno je sigurno, Kina koristi sve načine da predupredi mešanje u njena unutrašnja pitanja, makar to bilo i ovom slučaju Derila Morija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Мица Хаубица

11.10.2019. 20:44

а да се Тексас мало врати Мексику, а?