Epl uklonio aplikaciju koja pomaže demonstrantima u Hongkongu

Tanjug

10. 10. 2019. u 23:33

Епл уклонио апликацију која помаже демонстрантима у Хонгконгу

Foto EPA

Kompanija Epl uklonila je iz prodavnica aplikaciju koju su demonstranti u Hongkongu koristili da prate kretanje policije, navodeći da su česnici protesta kršili zakon postavljajući zasede za policajce
Kompanija Epl uklonila je iz prodavnica aplikaciju koju su demonstranti u Hongkongu koristili da prate kretanje policije, navodeći da su česnici protesta kršili zakon postavljajući zasede za policajce.

Američki tehnološki gigant našao se na meti kritika Pekinga zbog sporne aplikacije.

Zvanični list Komunističke partije Kine nazvao je aplokaciju "otrovnom" i ocenio da ona predstavlja "saučesništvo" kompanije u protestima u Hongkongu.

Epl je u saopštenju naveo da je započeo hitnu istragu nakon što je primio pritužbe brojnih korisnika i ustanovio da aplikacija HKmap.live dovodi u opasnost građane Hongkonga i policajce, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ - Tuži "Epl" jer je ajfon od njega napravio - geja

"Aplikacija otkriva poziciju policajaca i mi smo sa hongkoškom sajber-bezbednošću i Biroom za tehnološki kriminal, utvrdili da je korišćena kako bi se postavljale zasede za policiju, pretilo javnoj bezbednosti i da su je kriminalci koristili da maltretiraju građane u oblastima za koje su znali da u njima nema policajaca", navodi se u saopštenju.

Aplikacija je sklonjena iz prodavnica, ali i dalje funkcioniše kod korisnika koji su je već skinuli.

Veb verzija se i dalje može koristiti na ajfonu, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije