I dalje stižu reakcije na govor mlade aktivistkinje za očuvanje životne sredine Grete Tunberg, koji je održala je pre sedam dana na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Njujorku, a jedno od njih je i komentar italijanskog humanitarca Stefana Pavezija koji podseća na srpsku decu sa KiM.

Od sada već antologijskog govora pred svetskim moćnicima do danas, mlada aktivistkinja je okarakterisana kao "razmaženo derište", "nesposobna devojčica" i "marioneta u rukama ekomafije", "lažni moralista".

Italijanski humanitarac Stefano Pavezi, na svom profilu na Fejsbuku okačio je fotografije srpske dece sa KiM, uz poruku švedskoj aktivistkinji, prenosi B92.

Pavezi, inače i odbornik Lige za sever u Milanu, kaže da Greta ima sreće, jer kad zaplače čuju je svetski moćnici, dok je toj deci uskraćeno detinjstvo.

"Draga Greta, blago tebi koja možeš da plačeš, a da te čuju svetski moćnici i da te ugoste na velikim skupovima. Blago tebi koja možeš da putuješ i pređeš hiljadu mora. Imaš sreće jer možeš da plačeš i kažeš ''ukrali ste mi snove i detinjstvo vašim praznim rečima''. Isto tako, blago onima kojima si potrebna da bi verovali u nešto, da bi se osetili globalnim aktivistima", napisao je Pavezi.

Pročitajte još - SUZE I PREKOR: Emotivan govor 16-godišnjakinje u Ujedinjenim nacijama - Kako se usuđujete? (VIDEO)


On je naveo da, međutim, "u ovom trenutku deca iz jedne osnovne škole u srpskoj enklavi na Kosovu, žive u trošnim kućama, okružena mržnjom onih koji žele da ih istrebe sa te teritorije, a ipak se smeju kao nikada pre kada na poklon dobiju svesku koja košta pola dolara".

Brendan O''Nil, urednik britanskog internet-portala Spajkd, u svom autorskom tekstu "Spasimo Gretu" istakao je da nastup Grete Tunberg u UN potvrđuje da su deca danas indoktrinirana ekonihilističkim strahom.

Sin kontroverznog predsednika Brazila, Eduardo Bolsonaro je na tviteru objavio fotošopiranu fotografiju Grete koja ruča dok je kroz prozor gledaju siromašna deca, zbog čega se našao na meti kritika.

Novinari iz regiona su, takođe, pisali o "gretenizmu".

Mafija se svugde sjatila oko otpada, eko-biznis je unosniji od kocke, droge, oružja, naveo je filozof i publicista Nino Raspudić u kolumni za "Večernji list".

Ipak, bilo je i onih koji su je podržali, poput glumca Arnolda Švarcenegera koji je Greti dao automobil "tesla model 3" na raspolaganje, za kretanje po SAD, na ekološki prihvatljiv način.

Govor mlade Grete u UN-u osvanuo je i kao verzija metal pesme na Jutjubu i pobrao simpatije i više od tri i po miliona pregleda.