Matarela dao rok od četiri dana!

M. OSTOJIĆ

petak, 23. 08. 2019. u 21:30

Матарела дао рок од четири дана!

Foto AP

Ili koalicija, ili novi izbori, poručio je predsednik Italije strankama

RIM: OD SPECIJALNOG DOPISNIKA


Predsednik Italije Serđo Matarela postavio je partijama kao rok 27. avgust da se dogovore o mogućnim koalicijama, ili će morati da se razmotre prevremeni izbori. To, po njemu, neće biti jednostavno posle samo 14 meseci sadašnje vlade.

U nizu izjava lidera dosadašnje vladine koalicije, Lige i Pokreta pet zvezda, evidentno je da niko nije zatvorio vrata. Mateo Salvini koji, i pored toga što se borio za izbore povlačeći Ligu iz Vlade, ne zatvara mogućnost za ponovni "brak" sa Pet zvezda!


PROČITAJTE JOŠ - Ruska kompanija tuži Švarcenegera i Džeki Čena

Mudro i obazrivo "igra" Salvini, pa odmah po izlasku iz Kvirinala saopštava naciji "ako postoji volja da se radi i ako njihovo ne postaje da, ja nisam zlopamtilo". Međutim, zasad, Pokret pet vezda već ima zakazane pregovore sa PD.

No, i u samoj PD postoje velike razlike za "da" ili "ne" u popuštanju Di Majovom pokretu. "Različiti smo od Pet zvezda, ali vredi probati i stvoriti vladu zaokreta", novu, jaku, koja bi trajala, sa jakom parlamentarnom bazom, "ako nema tih uslova prirodan je izlazak na nove izbore, za koje je PD spremna", poručuje njen lider.

Salvini ne gubi vreme, videvši opasnost od udruživanja dojučerašnjeg partnera sa nekim drugim u novu vladinu većinu, nudi još jednom Pokretu pet zvezda da se ponovo krene zajedno: "Ili jedna postojana vlada, dosledna, sa novim projektima za naredne godine i novim timom, ili na glasanje". Rečju, moglo bi se ponovo u podgrejani "brak" i ne bi se, kao dosad, zvalo kompromisno rešenje u Vladi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije