Hongkong: Posle sukoba, na aerodromu se situacija smirila (VIDEO)

Tanjug

13. 08. 2019. u 21:34

Хонгконг: После сукоба, на аеродрому се ситуација смирила (ВИДЕО)

Foto Tanjug-AP

Na aerodromu u Hongkongu situacija se večeras smirila nakon kratkotrajnog sukoba policije i antivladinih demonstranata. Najveći broj demonstranata napustio je aerodrom, ali planiraju da se tu vrate ujutru

Na aerodromu u Hongkongu situacija se večeras smirila nakon kratkotrajnog sukoba policije i antivladinih demonstranata.


Najveći broj demonstranata napustio je aerodrom nakon sukoba sa policijom, javio je AP. Oni su saopštili da planiraju da se tu vrate sutra ujutru.


Nešto ranije došlo je do sukoba demonstranata i policije, koja je ušla na terminal gde je zbog protesta paralisan rad u ovoj frekventnoj vazdušnoj luci već dva dana.
Policajci su koristili biber sprej u pokušaju da rasteraju demonstrante koji su blokirali ulaz na terminal kolicima za prtljag.

Pročitajte još: Armija Kine sve bliža Hongkongu

Nekoliko ljudi policija je odvela u policijski kombi na aerodromu.

Demonstranti su, sa druge strane, uhvatili dve osobe zbog sumnje da su prikriveni agenti, prenosi AP.

Tokom dana letovi su na kratko obavljani da bi potom svi preostali bili otkazani, a liderka Hongkonga Keri Lam je upozorila da su demonstranti skrenuli situaciju "na stazu bez povratka".

Pročitajte još: KOLAPS U HONGKONGU: Protesti otkazali letove


Blokada aerodroma i protesti koji traju od juna organizovani su zbog toga što mnogi stanovnici Hongkonga vide sve veću eroziju sloboda koje su im obećane 1997, kada je Kina pod vođstvom Komunističke partije preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija, piše AP.

Te sumnje podstiču proteste, koji su izgrađeni na prethodnom opozicionom pokretu, koji je paralisao veći deo grada tokom sedam nedelja 2014. godine.

Taj pokret je na kraju izbledeo, a njegovi čelnici su u zatvoru zbog optužbi za uznemiravanje javnosti, navodi AP.Centralna vlada u Pekingu okarakterisala je trenutni protestni pokret kao nešto što se približava "terorizmu" i predstavlja "egzistencijalnu pretnju" lokalnom stanovništvu


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Горан

13.08.2019. 21:48

Похапсити све који су на аеродрому и послати у унутрашњост Кине на принудни рад

Spirulino

14.08.2019. 10:53

Buniti se je ok ali nije zdravo. Mi znamo da zdravlje ne moze da se plati pogotovo ako nemaš platu. I nama su ukinuta sva radnička prava iz vremena bivše drzave ali se ne bunimo. Mi smo za uzvrat dobili državice bananice a sindikata koliko nećemo. Plaćamo članarinu da nas štite od drzave kojoj su dužni da služe a nama ništa ne duguju. Strepimo od svinjske kuge kojom nas sada plaše da ne jedemo vise ni svinjskog meso iako nemamo ni za čvarke. Svi na spirulinu, algu finu pa da doživimo stotinu.