Armija Kine sve bliža Hongkongu

I. Stanojević

utorak, 13. 08. 2019. u 13:20

Армија Кине све ближа Хонгконгу

Foto printskrin Kolona oklopnih vozila u Šenženu

Peking pokrenuo vojne trupe ka Šenženu, tvrdeći da je reč o manevrima koji nisu povezani sa nemirima. Peking: Demonstracije na korak do terorizma. Lam: Situacija blizu putu bez povratka

KINA je pokrenula vojne trupe ka Hongkongu u nepreglednoj koloni oklopnih vozila i kamiona koji su se u utorak kretali putem ka Šenženu, udaljenom 25 kilometara od grada u kojem već bezmalo tri meseca traju protesti.

Zvanični Peking tvrdi da veliki manevri vojske i jedinica obaveštajnih službi ni na koji način nisu povezane sa uličnim neredima ali je službeni list Komunističke partije Kine "Pipl dejli" objavio na društvenim mrežama da je "Narodna oružana policija u Šenženu spremna da spreči nerede, uznemiravanja, veliko nasilje i zločin i pitanja socijalnog osiguranja u vezi s terorizmom".

Istovremeno, u kineskom izdanju "Global tajmsa" u utorak ujutru je objavljena vest da "ukoliko hongkonški demonstranti ne mogu da pročitaju signal o naoružanoj policiji koja se okuplja u Šenženu, odnosno ne žele da ga protumače kako treba, onda sasvim sigurno traže samouništenje".

Utorak je bio drugi uzastopni dan obustave vazdušnog saobraćaja na aerodromu u Hongkongu, jednom od najprometnijih čvorišta na svetu, za koju su odgovorni demonstranti. U međuvremenu, protesti su se prelili i na železničku stanicu u Hongkongu, što je dovelo do potpunog kolapsa u saobraćaju. Svetski mediji ocenjuju da je situacija više nego alarmantna.

Kineska vlada kaže da su protesti "opasno blizu terorizmu koji predstavlja egzistencijalnu pretnju građanima te teritorije". Protesti u Hongkongu koji traju više od devet nedelja, u poslednje vreme su i nasilni. Demonstranti blokiraju puteve, bacaju cigle, jaja i Molotovljeve koktele na policijske stanice.


Foto AP Demonstranti iu utorak zatvorili aerodrom

I šefica hongkonške vlade Keri Lam uputila je upozorenje demionstrantima rekavši da je situacija "dostigla opasan nivo i da nasilje tokom protesta može sve gurnuti na put bez povratka". Ona je rekla da dijalog može da počne jedino kada nasilje prestane i navela da "policija na protestima koristi najmanji nivo sile u teškim okolnostima".

ZAHTEV IZ UJEDINjENIH NACIJA

Generalna sekretarka UN za ljudska prava Mišel Bašle zatražila je nezavisnu istragu prilika u Hongkongu zbog sumnje na policijsku brutalnost prema učesnicima protesta u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.
Vojni kamioni u Šenženu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Bane kan

13.08.2019. 14:04

Ovo samo pokazuje sta mogu da urade tajne sluzbe. Tamo su ocigledno ostale britanske sluzbe u svim porama drustva i sada se takozvana demokratija javlja "spontano",a cilj je da se nemiri pojacaju, da bi jednog dana bilo nezavisno "Kosovo Hong Kong". Kina to normalo nece dozvoliti i eto novog kriznog podrucja, upravo ono sto zeli zapad. Bas su zli.

Nebojša

13.08.2019. 16:00

Samo akcija kao Tjenanmen moze da spasi Hongkong i Kinu. Milosti ne sme biti jer USA i GBR zele da rasture Kinu i izazovu nerede sirom Kine i preuzmu HONG KONG. Samo navalite braco Kinezi za spas Kine i spas SVETA, izgazite zapadnu olos sto vam zeli zlo.

OPET CE PLACENICI POD GUSENICE

13.08.2019. 20:15

Onaj sto danas brutalno istuce policajca, on se moze sa zivotom da pozdravi, taj nece vise videt ni sunca ni meseca, A NA ZAPADU CE NASTAT KUKNJAVA.

"ZELENI ZMAJ"

13.08.2019. 21:50

@ - Kauboji, ne cackajte Zelenog Zmaja !!! Kina ce to resiti isto kao i ono na trgu Tjenamen, i bice mira !!! Kina je Kina, nije to Yuga, Libija,Irak.......i dokle cete izigravati svetskog policajca i uterivati " vasu demokratiju" ????

Boro

13.08.2019. 23:05

Policija hong konga i vlast su suvise blage prema ovakvim demonstracijama.Prakticno policija se brani od protestanata koji je napadaju umesto da je obrnuto. Vrlo lako moze doci do ukidanja te autonomije hong konga kao sto je indija ucinila u Kasmiru. Tada dolazi administracija i policija iz kine sa zakonima jedinstvenim za celu kinu. Sa demonstracijama je tada gotovo. gotovo. I privilegijama koje su stanovnici imali u odnosu na ostatak Kine.

Sinisa

14.08.2019. 13:46

Kada se u Americi,Engleskoj,Francuskoj,Njemackoj policija brutalno obracunava sa demonstrantima,pojedini incidenti zavrse i sa smrtnim ishodom niko se i ne pocese a kada se to radi u Rusiji,Kini,Srbiji i dr. odmah se oglasavaju institucije koje su vec zauzete od strane zapadnih zemalja i nisu uspjele postaviti svoje ljude u te zemlje