Za poslanike u Evropskom parlamentu danas se glasalo u Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, na Malti, u Belgiji, Luksemburgu, Španiji, Portugalu, Estoniji, Litvaniji i u Mađarskoj.

17:48 - IZLAZNOST VEĆA NEGO 2014. GODINE

Izlaznost na izborima za Evropski parlament, koji su ušli u poslednji, četvrti dan, kada glasa većina zemalja članica Evropske unije, deluje da je u porastu u nekim od najvećih država EU.

AP navodi da širom "Starog kontinenta" traje bitka za uticaj u budućem sazivu Evropskog parlamenta.


Navodi se da je, prema podacima dobijenim do sredine popodneva, izlaznost blago povećana u Španiji, Francuskoj i Nemačkoj.

U Španiji je izlaznost stigla do 35 odsto u odnosu na 24 odsto koliko je zabeleženo u istom vremenskom periodu na poslednjim evropskim izborima održanim 2014. godine. U ovoj zemlji se takođe održavaju i lokalni, a u pojedinim delovima Španije i regionalni izbori, uključujući i glasanje za gradonačelnike Madrida i Barselone, dok su 2014. izbori za Evropski parlament bili odvojeni od drugih.

17:50 - MARIN LE PEN OSVAJA GLASOVE

Prema prvim informacijama iz Francuske, izlaznost je najveća u područjima gde je jaka stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.18:51 - NEMAČKA: MERKELOVA U PADU

Prvi rezultati izlaznih anketa sa izbora za EP u Nemačkoj, ukazuju da je vladajući blok nemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU, iako u značajnom padu, osvojio najveću podršku od 28 posto glasova.

U borbi za mesta u Evropskom parlamentu, Zeleni su na velikom dobitku i drugi su po podršci, dok je krajnja desnica u malom porastu, javljaju nemački mediji.

Iako je vladajući blok nemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU osvojio najveću podršku od 28 posto glasova, to predstavlja značajan pad u odnosu na prethodne evropske izbore, kada je unija desnog centara osvojila 35,4 odsto glasova.

Nemačke socijaldemokrate su ove godine pale sa 20,7 posto iz 2014. godone na 15,5 odsto.

Nemački Zeleni su posle CDU/CSU na drugom mestu sa 22 odsto glasova, što je duplo više u odnosu na prethodne evropske izbore.

Krajanja desnica, Alternativa za Nemačku osvojila je 10,5 procenata glasova što je više od osvojenih glasova 2014. godone, ali manje u odnosu na rezultate nacionalnih izbora 2017. godone.

19:22 - IZLAZNE ANKETE U GRČKOJ: NOVA DEMOKRATIJA PRVA, SIRIZA DRUGA

Na izborima za Evropski parlament u Grčkoj, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila je vodeća opoziciona stranka desnog centra Nova demokratija, a vladajuća levičarska Siriza premijera Aleksisa Ciprasa je drugoplasirana.

ANA prenosi podatke lokalnih medija da se očekuje da Nova demokratija osvoji između 32 i 36 odsto glasova, a Siriza između 25 i 29 odsto.

Iznad cenzusa od tri odsto su i socijalistički Pokret za promenu (7-9 odsto), dok se očekuje da ultradesničarska Zlatna zora i Komunistička partija Grčke dobiju između pet i sedam odsto glasova.

AP navodi da bi u Evropski parlament mogli da uđu i predstavnici Evropski pokret bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa kojima se predviđa oko tri odsto glasova.

19:53 - ŠOK U HRVATSKOJ

Prema prvim preliminarnimm rezultatima, u Hrvatskoj je danas na izborima za Evropski parlament vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila četiri, SDP tri mandata, dok su Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Hrvatski suverenisti, Živi zid, Amsterdamska koalicija i Nezavisni za Hrvatsku osvojili po jedan mandat.

Kako navodi Index.hr, ti rezultati nisu dobri za vladajuću HDZ.

Birališta su zatvorena u 19 sati, a prvi preliminarni rezultati su urađeni bez glasova dijaspore, prenosi portal.


20:36 - VEBER: DONEĆU STABILNOST EU

Kandidat za predsednika Evropske komisije Manfred Veber obećao je večeras da će doneti stabilnost u Evropsku uniju u narednih nekoliko godina i ocenio da će pro-evropske snage predvoditi naredni Evropski parlament.

Veber, kandidat Evropske narodne partije (EPP), izjavio je da su izbori za EP oslabili politički centar, prenosi AP.

"Najneophodnije za snage koje veruju u ovu Evropu, koje žele dobru budućnost ovoj Evropi, koje imaju ambicije za ovu Evropu, jeste da rade zajedno", rekao je Veber i dodao da te snage moraju jasno da se ograde od drugih političkih grupa koje se protive Evropi "i na desnoj i na levoj strani".

Prema njegovim rečima, EPP će biti najjača grupa u novom sazivu EP.

"Mi obećavamo stabilnost i garantovaćemo stabilnost u narednim godinama", rekao je Veber.

20:37 - NAJVEĆA IZLAZNOST U POSLEDNjIH 20 GODINA

Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu.

"U pitanju je prvi i značajan porast broja birača još od održavanja prvih evropskih izbora 1979. godine", izjavio je portparol Evropskog parlamenta Žaume Duk.

U zavisnosti od izlaznosti u Velikoj Britaniji, koja će biti objavljena oko 23 časa, procenjuje se da će izlaznost za 28 zemalja članica biti između 49 i 52 procenta.


20:54 - EIKHAUT: BIRAČI ŽELE PROGRESIVNU I ZELENU EVROPU

Predstanici evropskih Zelenih zadovoljini su prvim rezulatima izbora za Evropski parlament koji ukazuju na značajan skok podrške njihovoj opciji.

Zeleni bi, sudeći prema prvim preliminarnim rezulatima, trebalo da imaju značajnu ulogu u novom sazivu Evropskog parlameta.

Jedan od kandidate Zelenih za mesto predsednika Evropske komisije, holandski poslanik Bas Eikhaut kaže da očekuje sjajne rezultate za Zelene.

"Mislim da je jasno da su birači želeli promenu i da su glasali za drugačiju Evropu. Mislim da žele progresivnu zelenu Evropu, za to su glasali i mi ćemo se za to boriti”, istakao je Eikhaut.

Prva na listi kandidata Zelenih Ska Keler ocenjuje da je bolja izlaznost birača znak prave demokratije.

”Odlično je što imamo veću izlaznost na izborima jer to je demokratija, praviti svoje izbore za svoju budućnost i ne dozvoliti da drugi odlučuji o vama”, zaključila je Keler.


20:55 - LE PEN POTUKLA MAKRONA

Lider ultra desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen osvojila je danas u Francuskoj najviše mesta na izborima za Evropski parlament i time pobedila čak i listu predsednika Emanuela Makrona, pokazali su preliminarni rezultati.

"Nacionalno okupljanje" je prema prvim projekcijama rezultata osvojio oko 24 odsto glasova, naspram 22,5 koliko ih je osvojila stranka Emanuela Makrona, prenosi "Politiko".

Portal navodi da bi, kako se očekivalo, "Nacionalno okupljanje" trebalo da predvodi nacionalističko-populistički talas širom Evrope, za koji se predviđa da će osvojiti čak trećinu mesta u Evropskom parlamentu.


U Španiji su pobedili socijalisti, a u Evropski parlament bi mogla da uđe i ekstrmno desna stranka Voks.

21:37 - PUDžDEMON OSVOJIO MESTO U EP

U Nemačkoj, prvi rezultati pokazuju da desničarska Alternativa za Nemačku u toj zemlji zauzima četvrto mesto sa 10 osvojenih mandata u EP, čime je pobedila Socijaldemokratsku partiju.

Prema projekcijama, mesto u EP je osvojio i bivši katalonski lider Karles Pudždemon koji je kampanju vodio iz Brisela, kao i njegov bivši zamenik Oriol Žunkeras.

21:40 - PRVA PROJEKCIJA SASTAVA EP

Prema prvim projekcijama u novom sazivu Evropskog parlameta najjače stranke i dalje biće Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu u koju bi trebalo da uđu i poslanici Makronove Republike u pokretu.

Prvi rezultati izbora po zemljama članica EU doneli su i prvu projekciju mogućeg sastava novog Evropskog parlamenta.


Prema do sada pristiglim preliminarnim rezultatima iz 11 zemlja članica i predizbornim najavama iz 17 država članica, 751 mesto u Evropskom parlamentu moglo bi da bude podeljeno na sledeći način:

Evropska narodna partija bi imala 173 mesta, Socijaldemokrate 147, Alijansa liberala i demokrate plus Makronova Republika u pokretu 102, Zeleni 71, vropski konzervativci i reformisti 58, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije ( Pokret 5 zvezdica plus partija za Bregzit) 56, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 42 .

21:43 - EVROPSKA IZBORNA NOĆ I U BEOGRADU

Rezultati izbora za Evropski parlament večeras se prate i u Beogradu, a šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručuje da su oni veoma važni i za Srbiju i da se nada da će i Srbi, u ne tako dalekoj budućnosti, glasati na evropskim izborima.

Fabrici je na otvaranju Evropske izborne noći, kojoj, između ostalih, prisustvuju ambasadori zemalja EU, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, rekao da su izbori za Srbiju važni zbog budućnosti politike proširenja, te da predstavljaju proslavu evropske demokratije.

Kako kaže, EU je važna i u Evropi, ali i van nje.

Naveo je da je EP jedina evropska institucija koju direktno biraju građani, koja nadgleda da li ostale institucije funkcionišu na demokratski način, da li se poštuju ljudska prava, kao i da igra ključnu ulogu u imenovanju Evropske komisije.

Fabrici je napomenuo da na ovim izborima prvi put glasaju "milenijalci" i da Evropa mora da posluša i njihove glasove.


Istakao je i da su ove godine evropski izbori relevantniji nego pre, ne samo zbog novih ideja o budućnosti Evrope, već i zato što svi građani širom EU shvataju da njihov prosperitet, sigurnost i demokratija zavisi od toga šta će Evropa uraditi zajedno.

Glavni urednik portala European Western Balkans, koji uz Delegaciju EU organizuje izbornu noć, Nemanja Todorović Štiplija rekao je da su glasači u EU pokazali da su svesni koliko im znači Evropski parlamenent.

On je ocenio da nema sumnje da će svi naredni izbori biti još snažniji, jer i Evropski parlament dobija na značaju.

“Nadam se da će ovaj događaj da postane tradicija i u Srbiji i da za koju godinu čekamo i rezultate izbora za EP u Srbiji”, istakao je Štiplija.

On je ocenio da, iako to mnogi smatraju, demokratija nije u krizi, već da su u krizi tradicionalne partije, način na koji komuniciraju sa građanima, i istakao da i Srbija može mnogo da nauči od Evrope.

22:06 - FERHOFSTAT: NOVI BILANS SNAGA U EVROPSKOM PARLAMENTU

Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofstat izjavio je da je ovim evropskim izborima završena dominacija socijalista i konzervativaca u Evropskom parlamentu.

”Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlametu biće krucijalni jer prvi put od prvih evropskih izbora izbora 1979. godine klasične partije socijalisti i konzervativci više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne poroevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe”, poručio je Ferhofstat.

On je najavio da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu Evropskog parlameta proširiti na predstavnike francuske liste "Renesansa" koju predvodi Makronova "Republika u pokretu", ali i druge slično reformske partije koje slično misle.


”Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika”, naveo je Ferhofstat.

On je ocenio da će u pitanju biti proevropska grupa koja će svoju novodobijenu snagu iskoristiti u borbi za ambiciozniju Evropu.

"Zajednička vizija grupe je borba protv klimatskih promena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržišta, EU rešenje za migracionu krizu.

Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa”, zaključio je Ferhostat.

Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim evropskim izborima on je ocenio da je to znak da se ”Evropa vratila i da je polularna” među građanima.

22:45 - BULMAN: EPP NEMA VIŠE POLITIČKU MOĆLider grupe Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu Udo Bulman izjavio je večeras da je Evropska narodna partija izgubila poltičku moć na evropskim izborima.

"Evropska narodna pratija nema rezulate i političku moć da vodi EU i Evropsku komisiju. Orbanizacija EPP nije zaustavljena. EPP ne može da traži, kao svoje pravo, da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Komisije", istakao je Bulman.

On kaže da će se socijaldemokrate u novom Evropskom paralamentu zalagati za više socijalne pravde.

U tom kontekstu, najavio je stvaranje novih koalicija u Evropskom parlamemtu koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za ”većinu, a ne samo neke” u Evropi.


”Radićemo na formiraju progresivne socijalne alijanse koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsednika Evropske komisije”, poručio je Bulman.

Lider grupe S&D u Evropskom parlametu kaže da su glasači jasno pokazali da žele da EU bude odlučnija u borbi protiv klimatskih promena, ali dodaje da se rezulatati u toj oblasti ne mogu ostvariti bez rezultata u drugim oblastima socijalne pravde.

Udo Bulman je rekao da će se evropske socijlademokrete u novom sazivu Evropskog parlamenta boriti na prvom mestu protiv siromaštva koje pogađa decu, protiv nejednakosti i izbegavanja plaćanja poreza u EU.

23:42 - PORAZ SIRIZE NA IZBORIMA ZA EP, CIPRAS ZA VAREDNE IZBORE

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je večeras, posle poraza njegove Sirize na izborima za Evropski parlament, na održavanje vanrednih izbora u zemlji.

Siriza, koja je na vlasti u Grčkoj od 2015. godine, na ovim evropskim izborima osvojila je 23,9 odsto glasova. To je za nešto više od devet odsto manje u odnosu na vodeću opozicionu grčku partiju Novu demokratiju koja je osvojila 33,3 odsto glasova birača.

Cipras je, obraćajući se iz sedišta Sirize, rekao da rezultat na evropskim izborima ne ispunjava očekivanja te stranke i da ih neće ignorisati.


Mandat aktuelne grčke vlade ističe u oktobru, a pre današnjih izbora vladini zvaničnici su bili kategorični da će izbori biti održani tek po isteku mandata vlade.

Cipras je rekao da će razgovarati sa grčkim predsednikom kako bi zatražio prevremeno raspuštanje parlamenta nakon drugog kruga lokalnih i regionalnih izbora u zemlji, 2. juna.

To znači, kako navodi AP, najraniji datum za održavanje prevremenih izbora mogao bi da bude 30. jun.

23:53 - ŠPANIJA: POBEDA SOCIJALISTA

Posle uspeha na parlamentarnim izborima 28. aprila španski socijalisti (PSOE) potvrdili su tendenciju oporavka i na evropskim i lokalnim izborima održanim ove nedelje.Bez konačnih rezultata, sve upućuje da su socijalisti generalni pobednici o čemu svedoči i povratak na vlast u Madridu prvi put od 1995. Prema preliminarnim rezultatima socijalistu su nadmašili "Narodnu partiju" za više od 10%.

U Španiji se istovremeno glasalo za Evropski parlament, ali i za vlast u Madridu, Barseloni i još nekim velikim gradovima. Bivši katalonski premijer Karle Puđdemon, odavno u bekstvu,i lider katalonske “Republikanse levice” Oriol Žunkeras, odavno u zatvoru i pred sudom u Madridu, ostvarili su, po svemu sudeći, cilj: postali su evro-poslanici ali kako će to u praksi izgledati ostaje da se vidi...Od Puđdemona se traži da lično dođe u Madrid po akreditiv.


Generalno, izbore je dobila PSOE koja će u odnosu na izbore 2014. u Evropskom parlamentu imati 4 poslanika više, 18 prema 14. Socijalisti su dobili najviše glasova i u pokrajinama Aragon, Kastilja-La Manča i na Balearskim ostvrvima. Možda će ih vratiti na čelo regiona Madrid posle 24 godine i doneti pobedu Anhel Gabilondo, brat popularnog novinara Injaki Gabilonda.

U Madridu, posle 91% prebrojanih glasova, pobeđuje levi blok na čelu sa “Više Madrid” ali većina u koaliciji sa PSOE je bivala sve neizvesnija kako je rastao broj pregledanih listića. Za većnu je potrebno 29 poslanika . Levi blok, u kome su još PSOE i Unidos Podemos (Zajedno možemo) je na granici, može se desiti da preuzima vlast u Madridu posle skoro 25 godina ali i da “narodnjaci” sa 14 mandata, “Građani” sa 11 i “Voks” sa 4 mogu, ako se potvrde ove brojke, da zadrže poziciju jer zbir daje neophodnu većinu od 29.


U Barseloni dobila je "Republikanska levica", ima 4.600 više glasova. Broj mandata ostaje po 10, a socijalista 8, ali republikanci preuzimaju Barselonu.

Ada Kolau je priznala poraz.

(V.S.)

23:57 - FABRICI: BEZ REVOLUCIJE U EVROPSKOM PARLAMENTU

Revolucija u Evropskom parlamentu se neće desiti, izjavio je večeras šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, komentarišući preliminarne rezultate evropskih izbora.

"Poruka je da će evropske stranke koje su oblikovale Evropu u prethodnih nekoliko decenija, uključujući i Evropsku narodnu partiju, čija je pridružena članica SNS, Partija evropskih socijalista, Alijansa liberala i demokrata za Evropu imati većinu ukoliko se preliminarni rezultati potvrde", rekao je Fabrici.

On je naveo da postoje jake naznake kontinuiteta aktuelne politike EU i Evropskog parlamenta.

Fabrici je ocenio da su dosadašnji rezultati dobri, konstatujući da je to dobro i za budućnost kako Evrope, tako i Srbije.

01:03 - EPP I SOCIJALDEMOKRATE I DALjE NAJBROJNIJI U EP

Dve najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su izgubile određen broj mandata, i dalje ostaju ajbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora.

Prema poslednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u poslednje dve decenije.

Ovogodišni evropski izbori sa takvom izlaznošću na teritoriji cele EU sa Velikom Britanijom pokazali su promenu trenda konstatntnog pada izalznosti birača u EU.

"Radi se o skoku od osam odsto u odnosu na izlaznost iz 2014. godine. U pitanju je izlaznost koja je najveća u poslednjih 20 godina i predstavlja prvi značajni skok u izlaznosti od prvih evropskih izbora održanih 1979. godine”, izjavio je portparol Evropskog parlameta Žaume Duk.

Veća izlaznost pokazuje da su građani Evrope ”shvatili da je EU deo njihove svakodnevice i njihova budućnost”, ocenuju u Briselu.

Na kraju izborne večeri projekcija raspodele mesta u novom sazivu Evropskog parlameta zasnovana kombinovano na konačnim rezultatima, preliminarnim rezultatima i nekoliko izlaznih anketa govori da je Evropska narodna partija dobila 178 mesta, Socijalisti i Demokrate 152, Alijansa liberala i demokrate plus tri nacionalne partije 108, Zeleni 67, Evropski konzervativci i reformisti 61, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 55, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica + partija za Bregzit) 53, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 39, nezavisni parlamentarci sedam i drugi 31.

”Građani EU su izabrali ko će ih predstavljati u Evropskom parlamentu. To će direktno odraziti na to ko će voditi Evropsku komisiju tokom sledećeg legislativnog perioda o čemu će članovi parlamenta odlučivati u Strazburu u julu”, zaključio je portparol Evropskog parlamenta.