Junker: Ove sedmice verovatno bez odluke o odlaganju bregzita

Tanjug

20. 03. 2019. u 10:41

Јункер: Ове седмице вероватно без одлуке о одлагању брегзита

Foto Tanjug/Ap

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da odluka o odlaganju ''bregzita'' najverovatnije neće biti doneta ove nedelje na samitu EU
BERLIN - Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da odluka o odlaganju ''bregzita'' najverovatnije neće biti doneta ove nedelje na samitu EU i da bi lideri bloka mogli sledeće sedmice ponovo da se sastanu.

Očekuje se da će britanska premijerka Tereza Mej zatražiti od EU odlaganje ''bregzita'', a Junker kaže da do sada nije dobio pismo britanske premijerke.

"Moj je utisak da ove nedelje na Evropskom savetu (u četvrtak) neće biti doneta odluka, ali da ćemo verovatno morati ponovo da se sastanemo sledeće nedelje", rekao je Junker za nemački radio Dojčlandfunk, prenosi AP.

PROČITAJTE JOŠ - Odlaže li se "bregzit" ?

Junker je, takođe, poručio da neće biti novih pregovora ili dodatnih garancija, navodi Rojters. TV Skaj je, pozivajući se na neimenovani izvor britanske vlade, javio da će Mejova danas od Evropske unije zatražiti kratko odlaganje ''bregzita''.

Tim ministara Tereze Mej razgovarao je u utorak o ''bregzitu'' 90 minuta, između ostalog i o implikacijama izjave predsednika parlamenta u ponedeljak da premijerka ne može da stavi na glasanje svoj sporazum o Bregzitu na treće glasanje ako ne bude fundamentalno izmenjen, rekao je portparol, a preneo Rojters.

Mejova se nada da će dobiti odobrenje u poslednjem trenutku za svoj sporazum pred održavanje samita EU u četvrtak, na kome se očekuje da će lideri EU razgovarati o odlaganju ''bregzita''. Britanija bi iz EU zvanično trebala da izađe 29. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije