OD STALNOG DOPISNIKA - MOSKVA

POSLE subotnjeg "sabora ujedinjenja" raskolničkih pravoslavnih crkava u Kijevu, vaseljenski patrijarh Vartolomej je pozvao u Istanbul novoizabranog poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolita Epifanija (39) da dođe šestog januara da mu uruči "tomos" o autokefaliji.

U saopštenju Carigradske patrijaršije se kaže da je Vartolomej pozvao Epifanija da se zajedno mole na veliki praznik Bogojavljenja gde će mu i uručiti dokument o novoj "sestrinskoj autokefalnoj crkvi".

Pročitajte još: Sabor ujedinjenja pod "mantijom" Porošenka

U nedelju je u Mihajlovskom hramu u Kijevu Epifanije održao prvu molitvu u novoj funkciji mitropolita kijevskog i sve Ukrajine.

I u Kijevu i u Istanbulu se prave kao da je "sabor ujedinjenja" prošao uspešno bez obzira na to što na njemu nije učestvovala najveća pravoslavna crkva u Ukrajini, koja je ostala lojalna Moskovskoj patrijaršiji.

Već u prvom obraćanju vernicima posle završetka sabora u hramu Svete Sofije, novoizabrani mitropolit kijevski i cele Ukrajine Epifanije je izrekao neistinu. Kazao je da su se uspešno ujedinile tri grane crkve, mada je odlično znao da je Ukrajinska pravoslavna crkva ignorisala pozive vaseljenskog patrijarha i predsednika Petra Porošenka. Na saboru raskolnika su učestvovala samo dva visoka sveštenika prebega iz crkve koja je ostala verna patrijarhu Kirilu.

U saopštenju u Istanbulu se takođe govori da sa radošću i zadovoljstvom vaseljenski patrijarh objavljuje da je uspešno završio rad sabor ujedinjenja i da je formirana nova autokefalna crkva. Naravno da Vartolomej nije hteo da prizna da su on i Porošenko doživeli poraz jer nisu uspeli da pridobiju na svoju stranu sveštenike lojalne Moskovskoj patrijaršiji bez obzira na razna nagovaranja, obećanja, ali i policijska zastrašivanja.

Novoosnovanoj crkvi prva čestitka stigla je iz Vašingtona, a ne od neke sestrinske autokefalne crkve. U Vašingtonu su ocenili "sabor ujedinjenja" kao istorijski, saopšteno je američkoj ambasadi u Kijevu. Oni pozdravljaju "pravo Ukrajinaca da samostalno biraju kako da ispovedaju svoju religiju".

U američkoj ambasadi takođe ne žele da vide i čuju da je većina pravoslavnih sveštenika u Ukrajini bojkotovala "sabor ujedinjenja" i ostala lojalna Moskvi.

Pročitajte još: U Kijevu se ujednili samo raskolnici!

Moskovska patrijaršija je već objavila da ne želi da ima bilo kakve kontakte ne samo sa novoosnovanom raskolničkom crkvom, nego i sa Carigradskom patrijaršijom i Vartolomejom.

Sada su ostala dva aktuelna pitanja: ko će od autokefalnih crkava čestitati i uspostaviti međusobne veze sa novonastalom crkvom u Kijevu i hoće li u Ukrajini prestati progoni sveštenika koje vlasti u Kijevu optužuju zbog deficita patriotizma.

Predsednik Petar Porošenko je obećao da se neće vršiti pritisak na sveštenike i vernike koji žele da ostanu u sklopu Moskovske patrijaršije. Ali, dosadašnje iskustvo pokazuje da se Porošenko nije baš držao svojih obećanja. Ako tako bude i sada, jedino što se može očikivati jeste da ukrajinski nacionalisti ponovo krenu u otimanje hramova.

ŠAMPION UZ ONUFRIJA


APSOLUTNI svetski prvak u profesionalnom boksu u teškoj kategoriji Ukrajinac Aleksandar Usik, ostao je veran Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovskog patrijarhata. Njemu je u subotu mitropolit Onufrije uručio Orden Ilje Muromeca na priredbi "Budućnost nacije". Usik se našao na udaru nacionalista posle izjave da je spreman da fizički brani monahe Kijevske lavre koji su lojalni Moskovskoj patrijaršiji.