BERLIN - Mislim da smo iz dva svetska rata, ali i iz Hladnog rata, naučili koliko su važni transatlanski odnosi i zato moramo da se postaramo za to da se Evropa i Severna Amerika drže zajedno, izjavio je generalni sekretar zapadne alijanse Jens Stoltenberg.

On je u intervjuu za Dojče vele kazao da pozdravlja jače napore u odbrani Evropske unije, jer veruje da će to osnažiti odbrambene snage Evrope i otvoriti mogucnost za nove investicije u odbranu.

"Ne pozdravljam, međutim, opciju da radimo dupli posao. Zato se evropski planovi odbrane moraju realizovati unutar NATO-a, i u tom okviru bi moralo da se radi na jačanju evropskog stuba u NATO. Ako se to ispoštuje, onda pozdravljam takve evropske napore na polju odbrane", dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ - STOLTENBERG ZA VEČERNjI: Hrvatska saveznica, Srbija važan partner

Komentarišući to što SAD nameravaju da se povuku iz sporazuma s Rusijom o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) i odgovarajući na pitanje šta bi sada trebalo da se dogodi kako bi se sprečilo ponovno pokretanje trke u nuklearnom naoružanju, Stoltenberg kaže da bi Rusija morala da pokaže da se pridržava sporazuma.

"Sve članice NATO-a slažu se da je novi ruski raketni sistem razlog za zabrinutost. Taj sistem ugrožava sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa. Nove ruske rakete su mobilne, teško se otkrivaju i konstruisane su tako da mogu da nose nuklearne bojeve glave. One povećavaju stepen spremnosti upotrebe nuklearnog oružja u sukobu, a domet im je toliki da mogu da stignu i do evropskih gradova, uključujući i Berlin", dodao je on.

Stoltenberg je naveo da su zemlje-članice NATO-a već godinama veoma zabrinute zbog ovog novog ruskog raketnog sistema. On je dodao da je još Obamina administracija pozivala Rusiju da se u potpunosti pridržava sporazuma.

"Mi i dalje apelujemo na Moskvu da poštuje taj sporazum, jer nijedan sporazum o kontroli naoružanja ne može da bude efikasan ako ga poštuje samo jedna strana", navodi Stoltenberg.

Na pitanje da li je NATO-u načelno potrebna nova nuklearna strategija, Stoltenberg odgovara: "Mi smo osetno smanjili značaj nuklearnog oružja koristeći našu dosadašnju strategiju".

"Decenijama smo okrenuti nuklearnom razoružavanju. NATO je odigrao ključnu ulogu u sklapanju tog sporazuma 1987. godine, zabranivši dalju proizvodnju raketa srednjeg dometa za stacioniranje na zemlji. Uz to smo smanjili nuklearno naoružanje u Evropi za 90 odsto. Dakle, ne želimo ponovo da se naoružavamo. Ne želimo da potkopavamo važne sporazume o kontroli naoružanja, kao što je Sporazum o raketama srednjeg dometa. Zato pozivamo Rusiju da se u potpunosti pridržava tog veoma važnog sporazuma", istakao je on.