Gasovod briše sankcije

Branko Vlahović

06. 09. 2018. u 20:07

Гасовод брише санкције

Foto Kompanija Severnitok

U Finskoj počelo polaganje cevi na dnu mora za "Severni tok 2" za transport ruskog gasa ka Evropi. Vašington se protivi, ali Nemačka tvrdi da neće moći da zaustave projekat

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKAUPRKOS protivljenju Vašingtona u četvrtak je Finskoj na dnu mora počelo polaganje gasovoda "Severni tok 2". Na drugom kraju gasovoda, u Nemačkoj, takođe su počele pripreme. U Grajfsvaldskom zalivu oko Ljubmina već se nalazi italijanski brod za polaganje cevi "Kastoro 10". Planirano je da će na nemačkoj strani poslovi biti završeni do kraja godine.

Ceo projekt bi trebalo da bude gotov do kraja 2019. godine. U finansiranju projekta pored "Gasproma" učestvuju ENGIE, OMV, "Rojal Dač Šel", "Uniper" i "Vinteršel". Ukupna cena projekta je 9,5 milijardi od čega će polovinu platiti "Gasprom", a pola zapadne kompanije.

Do sada su dozvole za gradnju gasovoda za transport ruskog "plavog goriva" dale Nemačka, Finska, Švedska i Rusija, a što se tiče Danske, napravljen je alternativni pravac, tako da njen parlament neće moći da zaustavi realizaciju tog projekta.

Interesantno je da iako je Švedska dala zeleno svetlo za gradnju gasovoda, sad iz Stokholma stižu vesti da su sve glasniji političari koji traže zaustavljanje projekta. Argumenti za poništenje dozvole su da se u Rusiji ne poštuju ljudska prava, kao i da je Rusija aneksirala Krim i omogućila da se Južna Osetija i Abhazija odvoje od Gruzije.

Pročitajte još - Najduži gasovod na svetu "Snaga Sibira" skoro završen

Jasno je da je ta akcija zaustavljanja gradnje gasovoda politički motivisana iako u Moskvi stalno ističu da se radi o čisto ekonomskom projektu. Motiv Amerikanaca da spreče "Gasprom" da povećava prodaju gasa u Evropi je odavno poznat. Predsednik SAD Donald Tramp želi da svojim kompanijama obezbedi tržište za prodaju tečnog gasa koji bi se iz SAD dovozio cisternama.

Osim toga, Vašington takvim pritiskom želi da natera "Gasprom" da produži ugovor sa Ukrajinom o tranzitu kroz tu zemlju na čemu Kijev zarađuje godišnje oko tri milijarde dolara. Uslov "Gasproma" je da Kijev povuče sve tužbe protiv ruskog giganta.

Hoće li Vašington uvesti sankcije nemačkim i drugim partnerima "Gasproma" tek će se videti, ali bi taj potez Trampa izazvao nezadovoljstvo moćnih evropskih biznismena koji ne želi da budu žrtve politike. Zasada u Nemačkoj tvrde da Tramp neće moći da zaustavi realizaciju "Severnog toka 2", bez obzira na to kakvim sankcijama bude pretio.

"SOLITER" OD 300 METARA

SPECIJALNI brod za polaganje cevi "Soliter" dug je 300 metara i širok 41 metar. Njegova posada od 420 ljudi radiće 24 sata. Njime dovoze cevi dužine 12 metara koje su teške po 24 tone. Na brodu se cevi zavare, provere i polako spuste na dno mora, uz brigu o ekološkoj bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)