NOVO VOJNO ČUDO: Ruski nevidljivi ratnik

NOVOSTI ONLINE

24. 08. 2018. u 22:22

Ruska državna kompanija „Rosteh“ na ovonedeljnom sajmu oružja „Armija-2018“ predstavila je prototip novog materijala za aktivnu kamuflažu vojnika i vojne tehnike

НОВО ВОЈНО ЧУДО: Руски невидљиви ратник

Foto Tanjug, AP

Ruska državna kompanija „Rosteh“ na ovonedeljnom sajmu oružja „Armija-2018“ predstavila je prototip novog materijala za aktivnu kamuflažu vojnika i vojne tehnike, koji su mediji nazvali „kameleon“ i „novo vojno čudo“.

Radi se o specijalnom kamuflažnom premazu koji poprima boje i šare okoline, tako da se sasvim stope sa njom, pa uniforme vojnika i borbena vozila postaju „nevidljivi“ za ljudsko oko. Reč je o novom ruskom izumu stvorenom za potrebe vojske, a na zahtev ruskog Ministarstva odbrane.

Kako je objasnio šef „Rosteha“ Serhej Čemezov, napravljeni prototip, elektronički kontrolisan, u stanju je da menja boju u zavisnosti od kamuflažne površine i okoline i u budućnosti će se nanositi na vojnu tehniku i uniformu ruskih vojnika. On može na svojoj površini da prikazuje složene grafičke uzorke, poput lišća koje treperi na vetru, a takođe i da reflektuje promenu inteziteta boja, kako bi se bolje uklopio u okolinu.

Posetioci foruma „Armija-2018“ već imaju priliku da vide ovu inovaciju, pošto je u paviljonu „Rosteha“ izložen „nevidljivi“ vojni šlem, dok proizvođači najavljuju da će u budućnosti isto moći da se postigne i na svim, čak i daleko većim površinama.

„Uz pomoć ovog premaza, moguće je učiniti ’nevidljivim‘ tenk i svu ostalu borbenu opremu. To može biti i odeća, i oružje, i borbena tehnika“, naglasili su iz „Rosteha“.

Premaz se lako nanosi na podlogu, što omogućava popravku premaza i na terenu. Dovoljno je samo nekoliko stotina grama premaza po kvadratnom metru.

Očekuje se da će „kamuflaža-kameleon“ biti deo opreme ruskog „vojnika budućnosti“.

Naime, ovaj kamuflažni sastav, iako nije poznato na koji tačno način funkcioniše, deo je programa poboljšanja opreme za vojnike „Ratnik-3“.

„Rosteh“ je objavio da je do sada ruskoj vojsci isporučeno više od 120 hiljada kompleta opreme „Ratnik“ prve i druge generacije.

U „Ratnik“ treće generacije biće integrisani egzoskelet, mikroroboti i bespilotna sredstva za nadzor teritorije, što će ga učiniti praktično nepobedivim na bojnom polju.

„Ratnik-3“ dobiće i sat koji može da „preživi“ nuklearnu eksploziju, a takođe i padobran D-14 i specijalnu obuću, koja će biti otporna na mine.

Sat koji je opremljen mehanizmom za samonavijanje, brzo i tačno određuje vreme u složenim klimatskim uslovima (od — 40 stepeni do + 50 stepeni Celzijusa) i teškim uslovima rada. Ima modifikaciju, zahvaljujući kojoj je otporan na vodu. Ukupna težina sata na narukvici ne prelazi 100 grama, a radni vek mu je najmanje 10 godina.

Vojna oprema „Ratnik“ predstavlja dopunjavanje najsavremenijeg vatrenog oružja, efikasne elemente zaštite najnovije generacije, kao i sredstva za komunikaciju — sve ukupno oko deset različitih sistema.

Može se koristiti u različitim klimatskim uslovima, u bilo koje doba dana.

Kako je ranije izjavio predsednik Vojno-naučnog komiteta Kopnenih snaga Rusije Aleksandar Romanjuti, borbena oprema je „zaista spasavala živote vojnika specijalnih snaga u Siriji“.


(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Djole

24.08.2018. 22:37

Taj šljem pravo nevidljiv, ja na slici ne vidim taj nevidljivi šljem.... A vidim da se ni nevidljivi tenk ne vidi.

deda

25.08.2018. 17:15

@Upsss - Znaju oni dobro zato i nenapadaju samo laju i izazivaju.Nato je sada ojacao sa Hrvatima i Crnogorcima.

Sputnjik na kiši

25.08.2018. 00:20

Nadajmo se da će ove godine Amerika manje gaziti rusku vojsku sa 105 tomahavka.Ali intimno strahujem da će gaziti rusku vojsku još više.

Bobi Vranje

25.08.2018. 05:54

Novo americko cudo alkometar. Svi ruski vojnici sa alkoholom u sebi bice otkriveni. Rusi su u strahu od ovog oruzja ne postoji odbrana.