LjUBLjANA

OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”


IAKO je Janez Janša pobednik slovenačkih izbora male su šanse da će uspeti da sastavi novu vladu "dežele". Naime, otpor prema Janši sve je veći, a predsednik države Borut Pahor u razgovoru sa šefovima stranaka ovih dana mogao je da čuje da mnogi žele Marijana Šareca za novog premijera.

Ipak, kod Pahora je zvanični pobednik izbora u prednosti, pa se očekuje da Janši bude poveren mandat za sastav vlade. Ali, kako sada stoje stvari, Janša ima podršku 35 poslanika, dok mu je za premijersko mesto potrebno da obezbedi najmanje 46 poslaničkih ruku. Ako Janša ne uspe, onda na scenu stupa Šarec koji je toliko siguran u svoj izbor da već deli ministarska mesta.

Pročitajte još - IZBORI U SLOVENIJI: Janša okrenut sutrašnjici, Šarec mu želi sreću oko vlade

Marijan Šarec je bivši glumac i komičar, a neki ga uspoređuju sa Bepe Grilom iz pokreta Pet zvezdica u Italiji, koji je takođe bio uspešan komičar. Šarec je postigao popularnost u Sloveniji oponašenjem poznatih političara, a posebno je uveseljavao imitiranjem bivšeg predsednika Janeza Drnovšeka, ali i Janeza Janše, kao i Fidela Kastra i Osame bin Ladena.

Politička karijera krenula mu je uzbrdo kada je postao gradonačelnik Kamnika, mesta u severoistočnoj Sloveniji, pa je bio i član Pozitivne Slovenije, stranke koju je vodio Zoran Janković. Na predsedničkim izborima, tek u drugom krugu, izgubio je od Boruta Pahora.

Pročitajte još - Šanse na strani Janše posle izbora u Sloveniji

Slovenci se kada je reč o Janezu Janši boje tvrde retorike koja podseća na Viktora Orbana, ali i najave jačeg skretanje zemlje u desno. Slovenija bi pod vođstvom Janše bila i tvrdi bedem za izbleglice koji žele preko Slovenije da dođu do zemalja Evropske unije.

Janez Janša,foto Epa

ČOVEK IZ NARODA

Šarec tvrdi da želi da provede novu politiku, predstavlja se kao čovek iz naroda kome politika nije "udarila u glavu", kao porodični čovek. Ima dvoje dece sa suprugom Barbarom sa kojom je još iz studentskih vremena.