MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKI vojni kontingent u Siriji u utorak je počeo selidbu i povratak u domovinu na aerodrome gde su stalno locirani. Od ranog jutra u avio-bazi "Hmejmem" u Latakiji u transportne avione ukrcavana je vojna oprema. Prvi su Siriju napustili mnogonamenski bombarderi Su-34, koji su kasnije svečano dočekani na aerodromu u Voronježu. Pilote je pozdravio komandant vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, general-pukovnik Viktor Bondarjev. Osim u Voronježu, bombarderi Su-34 nalaze se na bojevom dežurstvu još na tri aerodroma: Ahtubinsku u Astrahanskoj oblasti, Lipeckoj i Rostovskoj oblasti.

U utorak po podne stigla je još jedna grupa ruskih aviona iz Sirije. Inače, na aerodrom u Latakiji je bilo prebačeno 12 novih aviona Su-34. Osim njih, Siriju će napustiti avioni Su-24 i Su-25.

U avio-bazi je bilo više od 70 aviona, a opsluživalo je oko četiri hiljade ljudi. Osim aviona, bazu je štitila PVO grupa u kojoj je bilo nekoliko sistema "Pancir-S1", kao i "Buk-M2", a kasnije su dovezeni i sistemi S-400.

U Ministarstvu odbrane Rusije nisu saopštili koliko će aviona ostaviti u avio-bazi u Siriji, ali moskovski vojni eksperti kažu da će ostati eskadrile, kao i helikopteri koji učestvuju u napadima na utvrđene položaja muslimanskih radikalnih grupa. Dve baze, aerodrom i mornaričku vojno-tehničku bazu u Tartusu Rusi će štititi sa zemlje, ali i sa mora gde su usidreni njihovi ratni brodovi.

Ukupni dnevni troškovi Rusa u Siriji su 2,5 miliona dolara dok Amerikance učešće u sirijskoj kampanji dnevno košta 11,2 miliona dolara.

Prvo pitanje koje se postavilo posle objavljivanja Putinove odluke o povlačenju jeste da li će se ruska avijacija vratiti u Siriju ako se na frontu pogorša situacija i Asadova vojska počne da gubi pozicije? Na ovo Putinov portparol nije hteo da odgovori, rekavši da se ne bavi "geopolitičkim prognozama". On, takođe, nije znao hoće li ruski sistemi S-400 ostati u Siriji.

Većina moskovskih komentatora ocenjuje da se Rusija na vreme povlači iz Sirije jer su obavljeni planirani zadaci, a sada Asadova armija mora da obavi svoj deo posla. Bez obzira što je Putin mnogo puta javno govorio da Rusija ne namerava da učestvuje u kopnenoj operaciji dosta je onih koji su strepeli da se ne ponovi sovjetska priča iz Avganistana. Komentatori ističu da se ruski vojnici vraćaju iz Sirije kao pobednici jer su pomogli Asadovoj armiji i Kurdima da prelome situaciju i iz dugogodišnje defanzive krenu u oslobađanje teritorije koju su držali radikalni islamisti. Neosporno je da su Rusi spasli Asada, jer su njegovi protivnici ne tako davno bili u predgrađu Damaska.

Vojni ekspert, penzionisani pukovnik Viktor Murahovski podržava odluku Putina o povratku jednog dela vojnog kontingenta iz Sirije.

- Rusija je u Siriji imala više od 60 aviona i podosta helikoptera. Mislim da će u Latakiji ostati eskadrila bombardera kao i helikopteri. Taj deo avijacije će učestvovati i dalje u vojnim operacijama kao podrška armiji Asada - kaže Murahovski.

Njegove reči u utorak je potvrdio zamenik ruskog ministra odbrane Nikolaj Pankov izjavom da će "ruski avioni nastaviti udare na terorističke ciljeve u Siriji, uprkos povlačenju najvećeg dela ruskog vojnog kontingenta".

Interesantno je da američke agencije tvrde kako u Vašingtonu nisu očekivali da će Putin povući taj potez i vratiti veći deo avijacije u Rusiju. U utorak je Putin telefonom razgovarao sa Obamom oko povratka ruskog kontingenta iz Sirije koji je obavio svoj osnovni zadatak u borbi protiv radikalnih islamista. Dva predsednika su razmenila mišljenja oko sadašnje situacije u Siriji. Putin i Obama su se složili da treba podržati pregovore u Ženevi gde bi sami Sirijci trebalo da postignu kompromis.

A šta kažu u Siriji? Njihovi mediji pišu da je ruska avijacija zaista oslabila islamiste, i sada je na pregovaračima da postignu kompromis u Ženevi. Sirijska agencija Sana piše da odlazak dela ruskih snaga ne znači da će Moskva prestati da podržava legalno izabranu vlast u borbi protiv terorista.

NIJE PRITISAK NA ASADA

U KREMLjU su u utorak opovrgli tvrdnje nekih analitičara koji kažu da je Putin povukao vojsku da bi naterao Asada na kompromis sa opozicijom.

- Povlačenjem vojske iz Sirije mi ne pokušavamo da pravimo pritisak na Asada. Odluku o povlačenju jednog broja aviona iz Sirije doneo je samostalno Putin jer su glavni zadaci ispunjeni i on je o tome obavestio Asada - rekao je Dmitrij Peskov, pres-sekretar ruskog predsednika.

UKIDANjE SANKCIJA?

MINISTARSTVO inostranih poslova Rusije ne smatra da bi povlačenje ruskih snaga iz Sirije moglo za posledicu da ima ukidanje sankcija Moskvi, koje je Zapad uveo zbog događaja u Ukrajini. - Ne mogu sebi da predstavim takvu situaciju. To su potpuno različite stvari. Sankcije su uvedene pod izgovorom Krima i događaja koji su tamo nastali. To nema nikakve veze sa Sirijom - rekao je direktor odeljenja za evropsku saradnju Ministarstva inostranih poslova Rusije Andrej Kelin.

On je tako prokomentarisao navode medija da se Rusija odlučila na povlačenje snaga iz Sirije zbog mogućeg ukidanja sankcija.