Štab lokalne samoodbrane savetovao je građane Slavjanska da bez preke potrebe i specijalne dozvole ne izlaze na ulice u periodu između ponoći i šest časova ujutro. Vlasti samoproglašene Donjecke republike su došli do informacija da kijevske vlasti pripremaju "čišćenje grada", odnosno napad, navodi se na sajtu Glasa Rusije. U napadu na kontrolni punkt u Slavjansku na istoku Ukrajine je pretprošle noći ubijeno šest osoba. Među ubijenima su četiri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck i dva napadača za koje se veruje da su pripadnici paravojne radikalne, ukrajinske grupe "Desni sektor".


Pratite sa nama dešavanja u Ukrajini...

10:26 - SLAVJANSK: MIRNO, UTVRĐUJU SE BARIAKDE

Protekla noć u Slavjansku je bila mirna, a ulice prazne pošto je u ponoć stupio na snagu policijski čas, objavio je danas Glas Rusije. Štab lokalne samoodbrane savetovao je građane Slavjanska da bez preke potrebe i specijalne dozvole ne izlaze na ulice u periodu između ponoći i šest časova ujutro.

Vlasti samoproglašene Donjecke republike su došli do informacija da kijevske vlasti pripremaju "čišćenje grada", odnosno napad, navodi se na sajtu Glasa Rusije.

Iz tog razloga su borci samoodbrane u punoj borbenoj gotovosti, učvršćuju kontrolne punktove na ulazu u grad, dok centrom grada defiluju pojačane patrole.

10:29 - TIMOŠENKO OTKAZALA POSETU SAD, NIKO NEĆE DA JE PRIMI

Bivša premijerka Ukrajine i čelnica stranke Batkivščina Julija Timošenko je otkazala planiranu posetu Sjedinjenim Američkim Državama pošto niko od tamošnjih kongresmena nije izrazio spremnost da se sa njom sastanu, objavili su danas lokalni mediji.

Ukrajinski mediji navode da je put bio planiran za 23. april, ali ga je Timošenkova sama otkazala pošto nijedan od visoko rangiranih političara u Vašingtonu nije potvrdio spremnost da se sa njom sastanu, prenela je agencija Itar-Tas.

Neki članovi američkog Kongresa koje su kontaktirali sama Timošenkova ili neko iz njenog tima su čak sugerisali da ona ne treba da se kandiduje za predsednika Ukrajine na izborima zakazanim za 25. maja.

10:34 - PUTIN ODOBRIO IZMENE O LAKŠEM DOBIJANjU DRŽAVLjANSTVA

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je odobrio zakonske izmene za jednostavnije dobijanje ruskog državljanstva za građane bivših sovjetskih republika koji govore ruski jezik, saopštio je danas Kremlj.

Do izmena je došlo posle ruske aneksije poluostrva Krim u Ukrajini i tenzija na istoku Ukrajine, koja je naseljena pretežno stanovništvom koje govori ruski jezik, prenela je agencija Rojters.

Putin je, takođe, potpisao federalni zakon o zaštiti bankarskih depozita na Krimu i u Sevastopolju tokom perioda tranzicije, prenela je agencija Itar Tass.

Državna Duma odobrila je taj zakon 4. aprila, a Savet federacije - 16. aprila. Primena zakona ponudiće finansijsku osnovu za zaštitu depozita na Krimu i ponudiće povoljan režim za integraciju finansijskih institucija na Krimu i u Sevastopolju u pravne i ekonomske sisteme Ruske Federacije.

Centralna banka Rusije naložila je da četiri ukrajinske banke – "PrivatBank", "VAB Bank", "Kjivska Rus Bank" i "Imeksbank" - obustave operacije na Krimu, navela je agencija Itar tass.

11:37 - BAJDEN VEČERAS STIŽE U POSETU KIJEVU

Američki potpredsednik Džozef Bajden će večeras stići u dvodnevnu posetu Ukrajini, gde će se sutra susresti sa vršiocem dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandrom Turčinovim i premijerom Arsenijem Jacenjukom, saopštila je danas Bela kuća.

Bajden će se u Kijevu, takođe, sastati sa članovima ukrajinskog parlamenta iz različitih stranaka i regiona, kao i predstavnicima nevladinih organizacija, navodi se u saopštenju, a preneo je Rojters.

Potpredsednik SAD će na najavljenim sastancima "sa svojim sagovornicima razgovarati o naporima međunarodne zajednice u cilju stabilizacije i jačanja ukrajinske privrede, kao i pomoći Ukrajini da ostvari napredak u ustavnim reformama, decentralizaciji, borbi protiv korupcije i održavanju slobodnih i fer predsedničkih izbora 25. maja", najavila je Bela kuća.

"Potpredsednik će takođe razgovarati o najnovijem razvoju događana na istoku Ukrajine i koracima za povećanje kratkoročne i dugoročne energetske bezbednosti te zemlje", stoji u saopštenju.

11:44 - MO UKRAJINE: PUCNjAVA TOKOM NOĆI U SLAVJANSKU

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je tokom noći došlo do pucnjave u kojoj su napadači došli na motorciklima do straže padobranske jedinice ukrajinske armije koja je stacionirana u blizini Slavjanska.

Straža je otvorila vatru, a jedan napadač je ranjen, dok su dvojica uhapšena.

11:52 - JACENjUK OPTUŽUJE RUSIJU DA PODRIVA GLOBALNU STABILNOST

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da Rusija podriva globalnu stabilnost i napore usmerene ka neširenju nuklearnog oružja u atmosferi aktuelnog sukoba Kijeva i Moskve.
Jacenjuk je za američku televiziju NBC uoči posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Kijevu, takođe, zatražio finansijsku i ekonomsku podršku i pomoć modernizaciji ukrajinske vojske, ali ipak nije zatražio i oružje, prenosi danas AfP.

"Svet ima razloga da bude zabrinut zbog Putinovih namera i zbog onoga što je Ruska federacija učinila na podrivanju globalne stabilnosti", kazao je Jacenjuk.

"Kristalno je jasno da danas Rusija predstavlja globalnu pretnju , kao i pretnju za EU i samu Ukrajinu", rekao je Jacenjuk.

On je, takođe, optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za ekspanzionističke ambicije.

"Predsednik Putin ima san da ponovo obnovi Sovjetski Savez i svaki dan ide sve dalje i dalje...Bog zna gde će se na kraju zaustaviti", kazao je Jacenjuk za NBC.


12:16 - LAVROV: KIJEV FLAGRANTNO KRŠI DOGOVOR IZ ŽENEVE

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je u ponedeljak u Moskvi da odluka kijevskih vlasti da “sačuvaju Majdan” predstavlja flagrantno kršenje dogovora iz Ženeve i da je apsolutno neprihvatljiva. Lavrov je naglasio da će Rusija preseći svaki pokušaj da se u Ukrajini započne krvavi građanski rat, preneli su zapadni i ruski mediji njegovu izjavu sa današnje konferencije za novinare.

“Ko svesno sprovodi politiku podsticanja građanskog rata, nadajući se, kao što vidimo, da će izazvati veliki, ozbiljan i krvav sukob, bavi se kriminalnom politikom. Mi ćemo takvu politiku, ne samo osuditi, nego i preseći”, rekao je Lavrov.

On je rekao da Ženevski sporazun “ne samo što se ne sprovodi, nego se flagrantno krši”, kao i da to čine oni koji su preuzeli vlast u Kijevu.

“Lideri koje je imenovala Vrhovna rada otvoreno izjavljuju da Ženevski sporazum ne primenjuju na Majdan, jer je gradska uprava Kijeva odlučila da Majdan legitimno deluje i da može da bude sačuvan. To je potpuno neprihvatljivo”, istakao je Lavrov.

12:55 - PUTIN POTPISAO DEKRET O REHABILITACIJI TATARA NA KRIMU

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara i drugih etničkih manjina koje su bile ugnjetavane za vreme vlasti Jozefa Staljina u Sovjetskom Savezu.
"Potpisao sam dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara, Jermena, Nemaca, Grka – svih onih koji su bili ugnjetavani za vreme Staljinove represije", rekao je Putin na sastanku Državnog saveta, preneo je Rojters.

Pripadnici tatarske manjine, kojih ima 300.000 i čine oko 15 odsto stanovništva Krima, prošlog meseca su izrazili protivljenje pripajanju tog poluostrva Rusiji.

12:58 - KIJEV: NEPOZNATI NAPADAČI PRETUKLI KOZAČKOG ATAMAN

Alekseja Selivanova, glavnog atamana međunarodne organizacije "Verni kozaci" napalo je, prema njegovim rečima, pet ili šest osoba koje su se predstavile kao pripadnici ukrajinske službe bezbednosti (SBU).
Iznenadni napad dogodio se na ulici, a napadači su pokušali da mu navuku kapuljaču na glavu, a zatim posle kraćeg opiranja su ga pretukli. On je završio u bolnici.

Ova kozačka organizacija ima svoje ljude koji patroliraju ulicama nekih gradova na istoku Ukrajine.

13:18 - LUGANSK: FORMIRANjE ZAJEDNIČKOG ŠTABA JUGOISTOČNE UKRAJINE

Demonstranti u Lugansku najavili su formiranje zajedničkog štaba jugoistočne Ukrajine. Njegovo sedište biće bazirano u Donjecku.  Proruski demonstranti definisaće pitanja koja će biti postavljena na referendumu zakazanom za 11. maj - poput pitanja ruskog jezika, federalizacije države i dr.

13:59 - PRORUSKI DEMONSTRANTI PRITVORILI UKRAJINSKU NOVINARKU

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini pritvorili su ukrajinsku novinarku Irmu Krat, pod optužbom da je počinila "ratni zločin" tokom proevropskih protesta koji su doveli do svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča, koga podržava Moskva, saopštio je danas njen advokat.

Irmu Krat (29) pritvorili su u nedelju uveče ekstremisti u gradu Slavjansku, rekao je advokat Oleg Veremjenko, prenela je agencija Rojters. Ruski internet kanal "Lajf njuz" postavio je snimak na kome se vidi novinarka u pratnji maskiranih muškaraca u borbenoj opremi i aktiviste koji je rekao da je ona uhapšena.

Dalje se vidi na snimku žena koja je rekla da je Irma Krat, sa licem pokrivenim maramom, rekavši na ukrajinskom "Oni su me pritvorili ali postupaju u redu sa mnom. Proveriće izveštaje koje sam uradila i onda će odlučiti kada će me pustiti".

Čovek u kamuflažnoj opremi predstavljen kao Pavel rekao je za "Lajf njuz" da je ona pod istragom zbog "ratnog zločina" protiv policije i civila tokom kijevskog protesta, koji je doveo do svrgavanja Janukoviča u februaru.


14:22 - PUTIN: KOCKARSKA ZONA NA KRIMU

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je danas Državnoj dumi predlog zakona o legalizaciji kocke na poluostrvu Krim koje je pre mesec dana prisajedinjeno Rusiji.

Parlament će najverovatnije usvojiti predlog, a onda će na lokalnim vlastima Krima biti određivanje zone u kojoj je kockanje dozvoljeno, prenela je agencija AFP, navodeći da predlog predstavlja pokušaj da se ekonomski osnaži poluostrvo.

Prema rečima zamenika premijera Krima Rustama Temirgalijeva, buduća zona kockarnica na Krimu biće ozbiljna konkurencija Makau, Monte Karlu i Las Vegasu.

"Naš zadatak je da stvorimo turistički klaster koji će funkcionisati tokom cele godine, koristeći zonu sa kockanjem kao prednost", rekao je Temirgalijev za Itar tass.

16:42 - RUSIJA I EU NASTAVLjAJU DIJALOG O ENERGETICI

Uprkos nedavnim antiruskim rezolucijama, Rusija i EU nastavljaju dijalog o energetici na sledećem zasedanju međuparlamentarne radne grupe Rusija-EU za energetiku 22. i 23. aprila u Mađarskoj.

Sednici će prisustvovati poslanici donjeg doma ruskog parlamenta (Dume) i EU, predstavnici javnog mnjenja, kao i predstavnici poslovnih i naučnih krugova, rekao je danas za Itar-Tass izvršni sekretar te radne grupe Aleksej Starikov.

16:46 - JANUKOVIČ PREDLOŽIO PLAN ZA REŠENjE KRIZE NA ISTOKU

Viktor Januković predložio je plan za rešavnje situacije u istočnoj Ukrajini. On je zahtevao da se povuku sve oružene snage Ukrajine u svoje kasarne, posebno pripadnici Nacionalne garde i započne dijalog stanovništvom istočne Ukrajine.

17:07 - EVROPSKI POSREDNIK SE SASTAO SA PONOMARJOVIM

Visoki evropski posrednik u istočnoj Ukrajini Mark Ederington sastao se danas sa proruskim gradonačelnikom Vječeslavom Ponomarjovim u Slavjansku, gde se prenelo žarište krize.

Ederington je rekao novinarima da je razgovor sa Ponomarjovim trajao dva časa i da je samoproglašenog proruskog gradonačelnika pitao da li će u skladu sa prošlonedeljnim dogovorom iz Zzeneve razoružati svoje ljude, prenela je agencija Rojters.

Nije poznato kakav je bio odgovor Ponomarjova, ali je evropski posrednik kazao da je od gradonačelnika zatražio informacije o zarobljenicima u Slavjansku, među kojima je i bivši gradonačelnik.

17:08 - HARKOV: PRISTALICE FEDERALIZACIJE IZABRALE NARODNOG GUBERNATORA

Na mitingu održanom u centru Harkova pristalice federalizacije Ukrajine izabrale su narodnog gubernatora harkovske oblasti Vladimira Varšavskog.

oni su zatražili i ostavku sadašnjeg gubernatora Harkova Igora Baluta. Ova odluka će prema rečima učesnika skupa biti potvrđena na sledećoj sednici regionalne skupštine u Harkovu.

17:28 - DEŠČIJA: UKRAJINA PRIMENjUJE SPORAZUM O DEESKALACIJI KRIZE

Ukrajina primenjuje sporazum o deeskalaciji krize na istoku zemlje, u skladu sa dogovorom postignutim u Ženevi, izjavio je danas vršilac dužnosti šefa diplomatije Ukrajine Andrej Deščica.

Sasatajemo se svakodnevno sa predstavnicima Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da bismo razradili mere koje treba da vode smirivanju tenzija i krize na istoku zemlje, rekao je Deščica, a prenosi Itar-Tass.

On je to izjavio kao odgovor na optužbe ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je ranije danas rekao da ukrajinski zvaničnici ne ispunjavaju mirovni sporazum postignut u Ženevi 17. aprila, kada su se sastali predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i Amerike.

18:27 - POTPREDSEDNIK SAD DOPUTOVAO U POSETU UKRAJINI

Američki potpredsednik Džozef Bajden doputovao je danas u posetu Ukrajini, gde treba da se sretne sa vršiocem dužnosti premijera Arsenijem Jacenjukom i predsednika Oleksandrom Turčinovom, kao i sa poslanicima iz svih krajeva zemlje i demokratskim aktivistima.

Bajden će se tokom dvodnevne posete založiti za hitnu primenu prošlonedeljnog međunarodnog dogovora, čiji je cilj smirivanje tenzija u Ukrajini, izveštava AP.

Po rečima neimenovanog američkog zvaničnika, koji je doputovao s Bajdenom, potpredsednik SAD bi tokom posete trebalo da najavi novu tehničku pomoć ukrajinskoj vladi u primeni reformi na sektoru energetke i ekonomije.

19:13 - "FEDERALISTI" ZAUZELI ZGRADU POLICIJE U KRAMATORSKU

Grupa naoružanih ljudi zauzela je danas zgradu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Kramatorsku, javile su ruske i ukrajinske novinske agencije, navodeći da se vode pregovori između službenika SBU i pristalica federalizacije Ukrajine.

Ukrajinske agencije navode da je načelnik gradskog odeljenja policije u tom gradu na istoku Ukrajine Vitalij Kolupaj odveden u nepoznatom pravcu i da napadači traže predaju oružje.

UNN navodi da je na vratima zgrade istaknuta zastava "Donjecke Narodne Republike".

19:20 - LUGANSK: IZABRAN NARODNI GUBERNATOR

Pristalice federalizacije Ukrajine u Lugansku izbarale su Valerija Bolotova za narodnog gubernatora. Bolotov je poznat i kao komandant "armije jugo-istoka".

19:26 - PRORUSKI SEPARATISTI TRAŽE FORMIRANjE FEDERACIJE NARODNIH REPUBLIKA

Ukrinform prenosi da su na mitingu u Gorlovki u Donjeckoj oblasti "proruski separatist izneli svoje namere za formiranje tzv. Federacije Narodnih Republika" u koju žele da uključe Donjecku, Lugansku, Harkovsku i Odesku oblast.

To je na mitingu saopštio Artjom Olhin koji se predstavio kao "opunomoćenik Donjecke Narodne Republike za pripremu referenduma", navodi ukrajiska agencija.

20:05 - KERI POZIVA RUSIJU, LAVROV SAD DA POMOGNU U SPROVOĐENjU SPORAZUMA

Keri poziva Rusiju da pomogne u sprovođenju sporazuma u Ženevi. Lavrov traži od Kerija da utiče na Ukrajinu kako bi se zaustavilo krvoproliće, javlja Rojters.

20:21 - SAD: RUSKI VOJNICI SU U SLAVJANSKU, IMAJU ISTO ORUŽJE

Stejt department tvrdi da vojnici u Slavjansku pripadaju ruskim snagama jer nose uniforme slične ruskim, kao i rusko oružje, javlja AP.

20:40 - LUGANSK:REFERENDUM U DVE FAZE - 11. I 18. MAJA

Proruski aktivisti odlučili su danas u Lugansku da će u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine na granici sa Rusijom biti održan referendum o statusu regiona u dve faze, javile su ukrajinske i ruske agencije.

Na referendumu predviđenom za 11. maj biće postavljeno pitanje o zadržavanju dosadašnjeg statusa oblasti ili o njenoj autonomiji, a 18. maja žitelji oblasti opredeljivaće se da li su za nezavisnu državu ili za ulazak u sastav Rusije, navodi UNN.

Itar-Tas s podseća da su danas u Lugansku u naseljima održani narodni skupovi na kojima bi se odrdila pitanja za postavljanje na referendum.

20:58 - LUGANSK: NARODNI GUBERNATOR PREUZIMA SUDSTVO I POLICIJU

Novi narodni gubernator Luganska, Valerij Bolotov, kako prenosi ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova preuzeće upravljanje pravosuđem i policijom. On planira stvaranje narodnog saveta Luganske oblasti koji će obuhvatiti sve predstavnike gradova u ovom regionu. 

21:06 - LAVROV, KERI I ŠTAJNMAJER TELEFONOM O UKRAJINI

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem da nesposobnost i odsustvo želje kijevskih vlasti da okonča nasilne akcije Desnog sektora preti ispunjavanju ženevskih dogovora, pozivajući šefa diplomatije SAD da "izvrši uticaj na Kijev". Kako je saopštilo rusko Ministarstvo inostranih poslova, Lavrov je ukazao Keriju da su aktivnosti Desnog sektora i drugih ultranacionalista već uzrokovale ljudske žrtve.

Rusko ministarstvo saopštilo je da je Lavrov razgovarao i sa šefom nemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom i naglasio potrebu da Kijev strogo i sveobuhvatno ispunjava odredbe Ženevske izjave, uključujući odustajanje od nasilja i pokretanje širokog dijaloga u Ukrajini u okviru procesa ustavne reforme.

21:36 - SAD: FOTOGRAFIJE DOKAZUJU DA SU RSKI VOJNICI U SLAVJANSKU

Američki Stejt dipartment objavio je slike boraca u Istočnoj Ukrajini, za koje tvrdi da su pripadnici ruskih snaga. Na fotografijama se vide borci u uniformama slučnim ruskim kako mašu ruskim oružjem - raketnim bacačima RPG-30, prenosi AP.

Ove fotografije su najnoviji pokušaj Zapada da dokaže kako Moskva koristi svoje vojnike za podsticanje nemira u Ukrajini. Dokument Stejt dipartmenta na 11 strana je podeljen novinarima.

Nema načina da se odmah potvrdi verodostojnost tih fotografija, koje su ili uzete s Interneta ili su ih prošle nedelje predstavnicima OEBS-a predale ukrajinske diplomate, naveo je AP.

21:59 - OEBS: SITUACIJA TOKOM USKRSA MIRNA, IZUZEV NA ISTOKU

Situacija na zapadu i u centralnoj Ukrajini bila je mirna tokom uskršnjih praznika, a tenzije su ostale prisutne u Donbasu, gde su separatisti nastavili sa okupacijom zgrada državnog bezbednosnog servisa u Lušansku, kao i više drugih administrativnih zgrada u oblasti Donjeck, ukazala je misija OEBS u Ukrajini.

OEBS u izveštaju ocenjuje da je zbog blizine Donjeckog regiona situacija u delovima južne i istočne Ukrajine ostala napeta.

23:01 - SLAVJANSK:USTANICI NEĆE POLOŽITI ORUŽJE

"Narodni gradonačelnik" Slavjanska na istoku Ukrajine Vjačeslav Ponomarjov, izjavio je danas da ne smatra da je potrebno da seispune odluke sa ženevskog susreta Rusije, Ukrajine, SAD i EU održanog 17. aprila.

"Susret nema veze sa nama", rekao je Ponomarjov na konferenciji za novinare, a prenela je ruska agencija RIA Novosti.

"Ono što se odlučivalo u Ženevi, odlučivalo se bez našeg učešća", naveo je Ponomarjov.

On je ruskoj agenciji, takođe, rekao da "ustanici Slavjanska ne nameravaju da se razoružaju i oslobode zgradu gradske skupštine".

"Zašto da je oslobađamo? Mi smo ovde legalno ušli. Ona pripada narodu, zajednici. Ne nekom lideru. A mi smo ovde da bismo zaštitili prava naroda", rekao je Ponomarjov.

23:03 - PREDSTAVNICI OEBS-A SA IRMOM KRAT NOVINARKOM I AKTIVISTOM DESNOG SEKTORAU SLAVJANSKU

Predstavnici OEBS-a u Slavjansku sreli su se sa kijevskom novinarkom Irmom Krat, koju su juče privele pristalice federalizacije Ukrajine optužujući je za špijunažu, javila je ukrajinska agencija UNN.

"Sreli su se sa našom zarobljenicom, aktivistkinjom Evromajdana. Dobro je pazimo, nije se žalila", rekao je "narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov.

Asošijeted pres je preneo da je "vidno nervozna Kratova rekla novinarima" da bi želela da ode, ali da "političari treba da se dogovore i nađu miran način za izlaz".

Advokat Oleg Veremjenko rekao je da je 29-godišnju novinarka pritvorena u nedelju uveče, sa još jednim novinarom Serhijem Lefterom (22), koji je zatvoren od srede.

23:17 - PUŠKOV: KONFRONTIRANjE I SA RUSIJOM I SA KINOM GREŠKA SAD

SAD se izlažu riziku da naprave veliku spoljnopolitičku grešku istovremeno okrećući protiv sebe dve velike svetske sile - Rusiju i Kinu, napisao je danas na Tviteru Aleksej Puškov, predsednik komisije za spoljne poslove donjeg doma ruske Dume.

"Za SAD, Rusija je neprijatelj, a Kina potencijalni neprijatelj. Ali kurs konfrontiranja sa obe velike sile predstavlja stratešku grešku", ističe Puškov, a prenose RIA Novosti.

Američki predsednik Barak Obama je prošlog meseca negirao kako je Moskva za SAD geopolitički protivnik broj jedan, nazvavši Rusiju "regionalnom silom koja ugrožava neke od svojih najbližih suseda, ne zbog svoje snage, već zbog slabosti".

I odnosi Vašingtona i Pekinga su takođe postali napeti zbog nove američke strategije zaustavljanja Kine u Azijsko-pacifičkom regionu. Tokom nedavne posete Pekingu, američkog ministra odbrane Čaka Hejgela, njegov kineski kolega Čang Vanćuen je izjavio kako pokušaji da se Kina zaustavi neće nikad uspeti.

Komentarišući Obamine tvrdnje o Rusiji, Puškov je rekao da to što je američki predsednik Rusiju nazvao "regionalnom silom" ukazuje na "dubinu njegovog očajanja zbog rastuće međunarodne uloge Rusije od Sibira do Ukrajine".