Prvi raketni sistemi Iskander u Južnom vojnom okrugu

Tanjug

17. 12. 2013. u 16:52

U Južni vojni okrug stigao je prvi bataljon operativno-taktičkih raketnih sistema "Iskander-M" za raketnu brigade tog okruga, u Pokrajini Krasnodar na jugu Rusije

U Južni vojni okrug (JVO) u nedelju je stigao prvi bataljon operativno-taktičkih raketnih sistema "Iskander-M" za raketnu brigade tog okruga, javio je Itar-Tass iz sela Molkina u Pokrajini Krasnodar na jugu Rusije.

Svečano su konvoj sa borbenom tehnikom dočekali prvi zamenik ministra odbrane Arkadij Bahin, komandant JVO Aleksandar Galkin, predstavnici pokrajinske administracije, vojnici i veterani, navodi ruska državna agencija.

"Ovo je već druga raketna formacija koju nam je isporučila namenska industrija za Kopnene snage", rekao je Bahin, najavljujući da će još dva bataljona "Iskander-M" za raketnu brigade biti dopremljena na mesto dislokacije tokom narednih meseci.

Ruski general je, takođe, najavio da će sledeće godine još dve raketne brigade biti opremljene sistemima "Iskander-M". Rusko Ministarstvo odbrane je juče potvrdilo informacije iz zapadne štampe o dislokaciji "Iskandera" na zapadu Rusije i prisustvo raketnih bataljona na teritoriji Zapadnog vojnog okruga (ZVO) koji, između ostalog, obuhvata i rusku eksklavu Kalinjingrad. Ministarstvo je istaklo da oblasti dislokacije "Iskandera" na teritoriji ZVO nisu u suprotnosti sa bilo kojim međunarodnim sporazumima ili dogovorima. Glavnokomandujući Združenih snaga NATO-a u Evropi Filip Bridlav danas je izrazio zabrinutost zbog informacije da je Rusija možda instalirala sisteme "Iskander" blizu istočnih granica Alijanse, preneo je Asošijeted pres.

Prema njegovim rečima, pojavljivanje te informacije govori o tome da Rusija i NATO treba da traže način za češću i bolju komunikaciju.

Američka novinska agencija navodi da je rusko Ministarstvo odbrane dalo "zaobilazan" odgovor na pisanje nemačkog "Bilda" koji je napisao da je Rusija poslala rakete "Iskander" u Kalinjingrad, saopštivši da takav "potez neće narušiti nikakve sporazume".

Američki general je novinarima u Berlinu rekao da bi takav potez bio razlog za zabrinutost i naglasio potrebu "stalnih veza i komunikacije zasnovanih na poverenju" sa ruskom vojskom.

Bridlav je rekao da letelice Rusije i NATO-a lete blizu jedne drugih na Baltiku, Mediteranu i drugde, i da zato "ne može biti mesta za loše procene", navodi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Tunguz

17.12.2013. 18:33

Rusi bi trebali polako da podešavaju nišanske sprave, jer praksa je pokazala da su nespremni dočekali II rat zbog dogovora Ribentrop-Molotov, zato sad pamet u glavu

Ruben

27.12.2013. 00:57

@Панда - @Dejan: Glodjuci bambus ; izlapio ; nista gore od muhe kad promeni ishranu.

Miro Markovic

17.12.2013. 19:14

Ironicni su amerikanosi. Oni postavljaju svoje rateke ne na svojoj teritorji, nego su otisli cak u Poljsku i Rumuniju (a skoro ce i u Bugarsk) i to smatraju 'normalnim'. Ali ako Rusija razmesti svoje rakete na ruskoj teritorji, to je veoma opasno. Ma nije valjda, amerkanosi! A Poljska i Litvanija se kao bune. Nevine su one kao francuske sobarice. Svi ih dobro znamo. Videli smo ih pre neki dan na Majdan trgu u Kijevu, gde su se ponasale kao "svetice", ha ha ha!

Miro Markovic

18.12.2013. 04:31

@Miro Markovic - Kad dobijem ovoliko negativnih glasova, znam veoma dobro da sam opet iznervirao placene troll-ove. To mi se najvise svidja, jer sam siguran da sam rekao ono sto nas posteni narod oseca. Napred, troll-ovu, lupajte negativne glasove, znam da vam treba para za praznike:-))))

zakara

17.12.2013. 19:37

Ako na buducim pregovorima u Januaru nebude nista od ulaska u EU, treba im lepo reci hvala nizasta i dovidjenja, okrenuti se Pravoslavnoj Braci Rusima za pocetak vojno potom staviti na referendum da li smo za ulazak u evro-azijski savez ili cak u RF ako se Putin i Medved sloze s tim. Jedini nacin da vratimo Kosmet, kao i iole bolji zivot narodu Srpskom u Srbiji.

СЕНОВИЋ

17.12.2013. 21:56

Само напред. Нанишанити све главне градове земаља у којима се налазе ракете сатаниста и секташа са запада.

Dragan Sweden

18.12.2013. 14:13

Bravo Rusi vreme je da pokazete zube ovim zlikovcima koji su bacali osiromaseni uranijum na Srbiju.