SKROMNI i sramežljivi argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo (76), koji je do sada živeo u malom stanu, sam sebi kuvaoi vozio se javnim prevozom, izabran je za novog papu. Prvi jezuit (isusovac), prvi latinoamerikanac i prvi Franjo u istoriji Katoličke crkve, Bergoljo je postao 266. Petrov naslednik, nakon manje od 24 časova trajanja konklave.

”Imamo papu” - Habemus Papam - objavljeno je sa balkona Bazilike svetog Petra, uz zvukove zvona na svim rimskim crkvama, a iznenađenje ljudi koji su ispunili vatikanski trg bilo je vidljivo kada se čulo ime kardinala Bergolja. Niko ga nije spominjao kao favorita, pa se po ko zna koji puta ponovilo da kardinali biraju za papu onog ko uopšte nije favorit pre konklave! Prvi puta i nakon 1.300 godina papa je postao kardinal koji nije iz Evrope.

” Braćo i sestre, dobro veče. Znate da je dužnost ove konklave bila da se izabere rimski biskup i izgleda da su ga moja braća kardinali išli naći na kraj sveta. Hvala što ste me prihvatili”, kazao je uz smešak novi papa, obučen u belu, kardinalsku odeću. Odmah posle izbora povukao se u malu kapelicu, a nakon toga prihvatio izbor i uzeo ime koje do sada nije koristio nijedan papa. Tumači se to kao poruka da će se novi papa boriti za siromašne.

”Svet treba da krene putem ljubavi”, kazao je novi papa, za kojeg se zna da voli tango i fudbal.


Sa neverovatnom jednostavnošću, običnim i jednostavnim rečima, predstavio se na Trgu svetog Petra, gotovo kao da se izvinjava što je izabran i veoma brzo je ostvario prisan kontakt sa vernicima. Pozvao je sve da mole za njega samog, jer je pred velikim izazovom kada treba ujediniti Crkvu.

Niko to nije očekivao u Vatikanu, pa se ime kardinala Bergolja nije pojavilo ni kao autsajder! Nadbiskup Buenos Ajresabio je veoma povučen uoči konklave, nije davao izjave, iako je aktivan na Fejsbuku i Tviteru, a zna se da je bio ozbiljni konkurent bivšem papi Benediktu, ali je pre osam godina odustao od izbora.

PRVI govor novoizabranog pape Franje I i njegovog obraćanja vernicima u Vatikanu pročitajte OVDE

Njegov izbor snažna je poruka kardinala da je budućnost crkve na južnoj hemisferi, ali i da crkva treba biti skromna. Za mnoge izbor jezuita, strogog crkvenog reda gde se poštuju pravila, poruka je raskalašenom sveštenstvu da će se u crkvi uvesti red. Prve reakcije u Vatikanu ukazuju da to nije čovek velikih reči i gesta.

Papa Franjo rođen je u Buenos Ajresu, a otac mu je rođen u Torinu odakle se preselio u Argentinu i radio na železnici. Porodica je živela veoma skromno, a Bergoljo je sa 33 godine postao sveštenik. Diplomirao je hemiju na univerzitetu u Buenos Ajresu,a zatim je ušao u jezuitski red. Završio je i filozofiju i teologiju i postao profesor. Doktorsku dizertaciju odbranio je u Nemačkoj i vratio se u Argentinu.

Kao kardinal, Horhe Mario Bergoljo stalno je govorio da se crkva mora da približi običnim ljudima i odrekne privilegija. Kada su mu ponudili luksuzni automobil sa prezirom je to odbio i vozio se u metrou. Državni tužilac za ljudska prava optužio je 2005. godine Bergolja da je bio upleten u otmicu dvojice jezuitskih sveštenika za vreme vojne diktature u Argentini. Ipak, nikad nije ustanovljeno što se stavljalo Bergolju na teret, a njegov portparol je negirao optužbe.

NAZVAO BENEDIKTA ODMAH nakon izbora papa Franjo i nazvao je svog prethodnika Benedikta XVI, koji nakon penzionisanja privremeno boravi u papinskom letnjikovcu u Kastel Gandolfu. U svom prvom obraćanju vernicima Franjo i pozvao ih je da se mole za Benedikta, što je burno pozdravljeno na Trgu svetog Petra.

Još dok nije izabran za papu pripremao je da pošalje 400.000 sveštenika na ulice svih gradova sveta kako bi pridobili nove vernike. Bergoljo je i veliki kritičar MMF-a i liberalnog kapitalizma, a dane i dane je provodio u siromašnim delovima argentinskih gradova gde je razgovarao sa siromašnima. Pre trinaest godina posetio je bolnicu u kojoj je ljubio i prao noge dvanaestorici obolelih od side.


LOMBARDI OTKRIO TAJNU CRNOG I BELOG DIMA

Portparol Vatikana Federiko Lombardi otkrio je u sredu tajnu kako se u Sikstinskoj kapeli dobija crni ili beli dim, što je simbol da li je papa izabran ili ne. U Sikstinskoj kapeli postoje dve peći, jedna starija i jedna moderna, rekao je Lombardi precizirajući da se u modernu stavlja predmet koji sadrži hemikalije kojima se postiže da dim bude crnii ili beo.

"U tim predmetima je pet doza hemikalija tako da dim iz dimnjaka izlazi i do sedam minuta", rekao je Lombardi.

Inače, on je na pitanje da li su možda od crnog dima koji je uutorak i sredu puštan iz Sikstinske kapele oštetio freske, odgovorio da freske nisu oštećene i da kardinali nisu imali disajnih problema. On je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je bivši papa Benedikt XVI dobro i da je na televiziji gledao misu koja je bila služena neposredno pred ulazak kardinala u Sikstinsku kapelu.

Tekst o nekim detaljima iz života novog pape pročitajte OVDE

Prema informacijama kojima, kako kaže raspolaže, Benedikt XVI neće prisustvovati inauguraciji novog pape. Inače, o životu kardinala u Domu svete Marte, Lombardi je rekao da kardinali tamo mogu normalno da razgovaraju.

" Niko im tamo ne može zabraniti da razgovaraju i kreću se gde žele", rekao je Lombardi, preneli su italijanski mediji.

Upitan o tome šta kardinali jedu i piju, Lombardi je rekao da nema ispred sebe meni Doma svete Marte, ali je dodao da kardinali smeju da piju vino ako to žele. Lombardi je rekao i da ne zna koliko održavanje konklave košta, kao ni gde se nalazi britanski kardinal Keit Obrajan koji je od konklave odustao zvanično zbog starosti, a nezvanično zbog glasina da je seksualno zlostavljao sveštenike.

GALEB NA DIMNjAKU SIKSTINSKE KAPELE

U napetom očekivanju hiljada ljudi, na Trgu svetog Petra u Rimu, da se iz Sikstinske kapele pojavi dim, na dimnjak je sleteo galeb, što će se najverovatnije tumačiti kao nekakva simbolika.

Galeb je sleteo na dimnjak Sikstinske kapele nešto posle 17,30 sati za kada je najavljena mogućnost da se pojavi beli dim, odnosno da je papa izabran.

Od najave odlaska Benedikta XVI sa pozicije poglavara 1,2 milijarde vernika u svetu, zabeležene su dve simbolike.

Prvo je tokom nevremena iznad kupole crkve Svetog Petra snimljena munja, a dan nakon dolaska Benedikta XVI u Kastel Gandolfo zabeležen je manji zemljotres.

NOVOM PAPI I DAČIĆ ČESTITAO

* PREMIJER SRBIJE IVICA DAČIĆ izrazio je uverenje da će novi poglavar Katoličke crkve nastaviti da gradi dobre odnose Vatikana i Republike Srbije.

"Posebno mi je zadovoljstvo da vam povodom izbora za poglavara Katoličke crkve uputim iskrene čestitke u ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime. Nadam se da ćete u zajedništvu s ostalim verskim zajednicama i crkvama nastaviti put bratstva, poverenja, mira i solidarnosti među svim ljudima sveta.

* PREDSEDNIK SAD BARAK OBAMA čestitao je Franji Prvom izbor za novog poglavara Rimokatoličke crkve, istakavši da on šalje poruku ljubavi i saosećanja sa siromašnima i nemoćnima. Kako je navela Bela kuća, Obama je, zajedno sa suprugom Mišel, u ime građana Amerike preneo najtoplije pozdrave novom papi.

* PREDSEDNICA ARGENTINE KRISTINA KIRHNER je pozdravila izbor novog pape, argentinskog kardinala Horhe Bergolja, poželevši mu mnogo uspeha.

"Želimo mu, pošto preuzima ulogu na čelu crkve, plodnu misiju budući da će imati ogromnu odgovornost na plećima dok traži pravdu, ravnopravnost, bratstvo i mir među ljudima", navodi se u saopštenju Kirhnerove, prenosi AFP.

* PREDSEDNIK EP MARTIN ŠULC čestitao je kardinalu Horheu Mariu Bergolju izbor za novog poglavara Rimokatoličke crkve.

"Čestitam kardinalu Horheu Mariu Bergolju na njegovom izboru za papu. Želim papi Franji Prvom hrabrost i snagu", naveo je Šulc.