OTKRIVENA FIGURINA NASTALA 4800 GODINA PRE HRISTA: Imala je i stilizovane crvene čizmice (VIDEO)

S. Babović

24. 10. 2021. u 14:30

PRAISTORIJSKA figurina visoka 6 centimentara nađena je na arheološkom lokatetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca, a prema prvim procenama stručnjaka nastala je oko 4800 godina p.n.e.

ОТКРИВЕНА ФИГУРИНА НАСТАЛА 4800 ГОДИНА ПРЕ ХРИСТА: Имала је и стилизоване црвене чизмице (ВИДЕО)

Foto: S.B.

Arheolozi predočavaju za “Novosti” da takva figurina do sada nije bila poznata:bila je obojena u zeleno i crveno, a čak su joj u crvenoj boji stilizovane “čizmice”.  

Na ovom lokalitetu avgusta 2019.godine došlo je do senzacionalnog otkrića jedne od najmonumentalnijih primeraka vinčanske figuralne plastike,figurine pod imenom “Vita”,  datovane na period od 5.500 do 4.750 g.p.n.e. Zahvaljujući ovom otkriću arheologa Sanje Crnobrnje-Krasić, ceo lokalitet je ponovo dobio na značaju i Ministarstvo kulture i informisanja finansijski je pomoglo prva sistemska arheološka istraživanja. A ona,kako smo se uverili na licu mesta,već daju impoznatne rezultate.

- Još 15-ak fragementa nekih drugih velikih figurina smo za sada pronašli, a ta “šarena”, na žalost bez glave, visoka je 6 centimetara i tip je figurine kakav do sada nismo poznavali - napominje za “Novosti” dr Adam Crnobrnja, rukovodilac arheoloških istraživanja.

- Pre dve godine je prilikom zaštitnih istraživanja došlo do otkrića velike skulpture i tada je praćen samo kanal, koji je još uvek centralni deo naših sondi. Sada je neophodno da saznamo širi kontekst. Na osnovu prvih indicija, pretpostavili smo da je u pitanju čitava neolitska kuća. Međutim, kada smo krenuli u ova iskopavanja, ustanovili smo da se najverovatnije radi o kompleksu neolitskih peći, ognjišta, prilično je zagonetna situacija.

Arheolozi Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Kruševcu u saradnji sa Zavičajnim muzejem Župe iz Aleksandrovca, nastavljaju sa istraživanjima koja će trajati najdalje do 10. novembra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

KADA JE VRUĆINA, LIČI NA SAHARU: Slano jezero, a u vojvođanskoj ravnici

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije