AUKCIJA: Jedan od najvećih skeleta T-reksa ide na prodaju

Tanjug

17. 09. 2020. u 10:19

JEDAN od najvećih skeleta tiranosaurus reksa ili T-reksa, nazvan Sten po paleontologu koji je prvi otkrio njegove kosti, uskoro će biti ponuđen na prodaju.

АУКЦИЈА: Један од највећих скелета Т-рекса иде на продају

Foto: Tanjug/AP

Ovaj dinosaurus živeo je na Zemlji pre oko 67 miliona godina. Njegov skelet će biti stavljen na aukciju njujorške kuće "Kristis" 6. oktobra, s procenjenom vrednošću od šest do osam miliona dolara, preneo je CNN.

Protekle dve decenije Stan je bio smešten na Institutut Blek Hils u Južnoj Dakoti gde su ga istraživali brojni paleontolozi. Ova istraživanja rezultirala su mnoštvom korisnih materijala o životu tinosaurusa.

Visok blizu četiri metra i dug 12 metara, Sten se sastoji od ukupno 188 kostiju, što ga čini jednim od najvećih i najkompletnijih skeleta tiranosaurusa na svetu.

Prve kosti pronašao je američki paleontolog Sten Sakrison 1987. godine, i to u Hel Kriku, području koje se prostire na delovima Montane, Severne i Južne Dakote i Vajominga. U početku su njegove kosti pogrešno identifikovane kao kosti triceratopsa, dok 1992. godine nije otkriveno njihovo pravo poreklo.

Foto: Tanjug/AP

Naučnicima je trebalo više od 30.000 sati ručnog rada da obnove skelet, a tom prilikom su otkrili i da je Sten doživeo prelom vrata. Zabeleženi su i znakovi uboda na njegovoj lobanji i jednom rebru koje je možda izazvao drugi tiranosaurus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri