Kornjača Dijego nakon čitavog veka VRAĆA SE KUĆI na Galapagos

Tanjug

utorak, 16. 06. 2020. u 22:41

Корњача Дијего након читавог века ВРАЋА СЕ КУЋИ на Галапагос

EPA-EFE/Galapagos National Park

Dijego, stogodišnji mužjak džinovske kornjače sa Galapagosa čijem libidu se pripisuju zasluge za opstanak te životinjske vrste, otišao je u zasluženu penziju
Dijego, stogodišnji mužjak džinovske kornjače sa Galapagosa čijem libidu se pripisuju zasluge za opstanak te životinjske vrste, otišao je u zasluženu penziju.


Kako navodi BBC, zajedno sa još 14 mužjaka, Dijego je juče vraćen u svoje prirodno stanište na Espanjoli, jednom od ekvadorskih ostrva Galapagos.

Ovi mužjaci su decenijama u zatočeništvu doprinosili razmnožavanju svoje vrste, a eksperiment pokrenut sa tim ciljem zvanično je ocenjen kao uspešan.

Dijego je težak oko 80 kilograma, a procenjuje se da njegovi potomci čine oko 40 odsto današnje populacije od ukupno 2.000 džinovskih kornjača.


Pročitajte još: DIJEGO JE HEROJ: Seksualno aktivni mužjak kornjače spasio svoju vrstu

Poređenja radi, pre oko pola veka, na Espanjoli su živela samo dva mužjaka i 12 ženki džinovske kornjače, a smatra se da je Dijego, koji je radi učešća u eksperimentu dopremljen iz zooloskog vrta u San Dijegu u Kalifornija, sa tog ostrva odnet još početkom prošlog veka.

Komentari (2)