Edison je ukrao patent i rekao: Tesla, vi ne razumete američki smisao za humor!

Magazin Novosti/Treće oko

15. 05. 2020. u 18:00

Da li je Edison likvidirao pravog pronalazača filma? Luj Leprans se ukrcao na voz u Dižonu, a u Pariz nikada nije stigao da demonstrira svoj pronalazak, prvu filmsku kameru u Americi, gde je izumiteljstvom „vladao“ Tomas Edison.

Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

Foto: Screenshoot

Tomas Edison je svakako imao značajan uticaj na nauku i njenu primenu, ali, isto tako, poznato je da se služio diskutabilnim metodama u postizanju svojih ciljeva. Rođen je u 1847. u Majlanu (Ohajo), kao najmlađe od sedmoro dece Semjuela i Nensi Edison. Prijavio je više od hiljadu izuma, a među značajnije spadaju električna sijalica i fonograf.


Međutim, pre talenta za nauku pokazao je svoj talenat za trgovinu, pa je već sa 12 godina počeo da prodaje novine i hranu na železničkoj stanici. Novine je sam štampao, a uskoro je jedan od napuštenih vagona unapredio u svoju laboratoriju. Kada je izazvao požar, „pukao“ mu je posao sa prodajom novina, pa se zaposlio kao operater na telegrafu, a sa 19 godina se preselio u Lujvil, gde je radio u noćnim smenama. U to doba započeo je ozbiljnije eksperimentisanje, pa je uskoro napravio mašinu za glasanje, koja je brzo prebrojavala glasove, ali – zakonodavci nisu bili zainteresovani.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije