Kina: Školske uniforme sa čipovima - nema bežanja sa časova

Tanjug

subota, 29. 12. 2018. u 16:24

Кина: Школске униформе са чиповима - нема бежања са часова

Depositphotos, ilustracija

Ukoliko učenici nose uniforme, nadležni u školi primaju zabeleženo tačno vreme njihovog ulaska i izlaska iz škole i automatski šalju te podatke roditeljima
Škole u Kini promivišu "pametne uniforme" sa čipovima, za lakše praćenje prisustva nastavi i kretanja učenika, piše kineski list na engleskom "Global Tajms".

Više od deset škola na jugozapadu Kine u provinciji Gujidžou i autonomnom regionu Guang Sidžang, uvele su te uniforme u školski program.

Ukoliko učenici nose uniforme, nadležni u školi primaju zabeleženo tačno vreme njihovog ulaska i izlaska iz škole i automatski šalju te podatke roditeljima i nastavnicima, objasnio je Lin Cungvu, direktor jedne od tih škola u provinciji Gujidžou.

Od jeseni 2016. godine, više od 800 učenika u toj školi nosi takve uniforme.

Prema navodima tehnološke kompanije Gujindžou Guanju koja se bavi tehološkim delom u izradi tih uniformi, ukoliko učenik izađe iz škole bez dozvole, aktivira se automatski zvučni alarm.

Uz pomoć opreme za prepoznavanje lica koja je ugrađena na ulazu u školu, alarm bi se oglasio i u slučaju da učenici zamene uniforme.

U predeo ramena uniformi ugrađena su dva čipa koja mogu da istrpe temperature do 150 stepeni i 500 pranja, kazao je Juen Bičang, vođa projekta te kompanije.

Međutim, kako se navodi, ova praksa mogla bi da izazove zabrinutosti za privatnost, ako se uzme u obzir činjenica da taj sistem može da locira učenike čak i u vreme koje nije predviđeno za nastavu.

"Biramo da ne proveravamo tačnu lokaciju učenika u vannastavnom periodu, ali kada učenik nije tu i ne dolazi na časove, uniforma nam pomaže da ga lociramo", kazao je Lin i naglasio da se od uvođenja uniformi u sistem školstva, znatno povećao broj prisustva nastavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Korak

29.12.2018. 17:14

Samo jos jedan korak u pravcu cilja: cipovanje ljudi. Zaba se kuva tako sto se stavi u hladnu vodu pa se postepeno zagreva.

Један из Братства

04.01.2019. 19:21

Следећи корак је чип у тело. Кинези су ионако одавно припремљени за сатану тако да и није чудно што су сву технологију тамо пренели.