Kako da se zaštitite od hakera: Šta sve mogu sa adresom vašeg uređaja i kako da se od toga zaštite?

NovostiOnline

ponedeljak, 08. 06. 2020. u 23:07

Како да се заштитите од хакера: Шта све могу са адресом вашег уређаја и како да се од тога заштите?

Foto Depositphotos

To je broj koji pomaže pri povezivanju uređaja na internet i razmeni podataka, ali ako padne u pogrešne ruke...
Svaki uređaj koji je povezan na internet ima svoju IP adresu (IP - Internet Protokol). Ona se sastoji se iz niza cifara i brojeva odvojenih tačkama i izgleda otprilike ovako: 198.169.0.100.

Taj broj pomaže prilikom povezivanja uređaja na internetu i razmeni podataka. S druge strane, veštiji hakeri u stanju su da upotrebe vašu IP adresu kako bi uradili nešto na vašu štetu.

Sajt Biznis Insajder je napravio kratak pregled najvažnijih stvari koje bi trebalo da znate o svojim IP adresama.

ŠTA SVE MOŽETE DA URADITE SA IP ADRESOM

Za početak, većina korisnika uopšte ne da brine oko svega navedenog. Malo je verovatno da će se hakeri potruditi da saznaju baš vašu IP adresu i da petljaju baš po vašem uređaju.

Zapravo, vaša IP adresa i nije neka tajna. Zna je svaka internet-stranica. One tako "znaju" šta moraju da učitaju na vaš računar, a šta ne.

Ovo je nekoliko stvari koje zlonamernici mogu da urade sa vašom IP adresom:

1. BLOKIRANjE PRISTUPA INTERNET-STRANICAMA

Osim blokiranja pristupa određenoj internet-stranici, mogu i da vam onemoguće komentarisanje na nekim forumima, isključe vas iz nekih četova, izbace iz online video-igara itd.

2. MOGU DA SAZNAJU GDE ŽIVITE I/ILI RADITE

Vaša IP adresa može da otkrije gde se nalazite. U većini slučajeva to će biti prilično uopšten podatak - grad ili država. Međutim, može biti i preciznije (na primer, neki deo grada).

U vašu IP adresu je upisan i naziv vašeg internet provajdera. Ti podaci, sami za sebe, ne znače mnogo. Ali, ako se povežu, mogu da postanu "neprijatno precizni" kad je vaš identitet u pitanju.3. "DENIAL OF SERVICE” NAPADI

Ko god zna vašu IP adresu može da izvede napad Denial of Service (DoS) i da preplavi vašu mrežu protokom podataka do zagušenja. Ciljevi takvih napada obično su velike kompanije i institucije, kao i stranice sa velikim brojem posetilaca. Pojedinačni korisnici retko bivaju pogođeni.

KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Najbolje je da koristite Firenjall. Većina rutera ima već ugrađene, ali nikad nije na odmet da se dodatno informišete kako funkcioniše baš onaj u vašem ruteru, prenosi Tportal.


Možete, takođe, i da koristite Virtuelnu privatnu mrežu - VPN. Ona prikriva IP adresu za sve spoljne korisnike, što drastično otežava njeno otkrivanje i praćenje vaših aktivnosti.


(Telegraf.rs)


Komentari (3)

Paja

08.06.2020. 23:31

VPN skriva ali pošto živimo u Srbistanu usporava protok informacija do zaustavljanja.

U Ogledalu Nema Nista

09.06.2020. 05:15

Pa jedino da ugasis internet, da ugasis komp, teledon, tablet... I ko zna koje gedzete, a kada sve to ugasis iskopamo veliki rupu od 2 m dubine i sve pobacamo i zatrpamo i onda se nadamo davsmo bezbedni.. Nema na svetu bezbednosti od hakera ni na jednom kompjuteru...

milko

10.06.2020. 19:44

restartujes ruter i on promeni dinamicku IP adresu, oni koji imaju staticku adresu mogu biti u problemu,obicni kucni korisnici i male firme imaju dinamicke adrese