VEST o hapšenju i pokretanju postupka protiv premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića obigrala je region uz, istovremeno, probuđenu nadu naroda da se pod lupom odgovornosti, ipak, mogu naći i "najduži prljavi prsti" najviših zvaničnika BiH.

Jedna druga, dve i po decenije duga nepravda, međutim, svedoči da pod krovom bosanskohercegovačkih pravosudnih institucija ne stanuje ni gram pravde kada je reč o Srbima i žrtvama iz njihovih redova.

I dok Gordani Tadić, glavnoj tužiteljki Tužilaštva BiH, praktično nije trebalo ni 25 dana da otvori istragu protiv entitetskog premijera i ostalih visokih funkcionera u aferi "nabavke respiratora", jedan drugi slučaj je "na čekanju" punih 25 godina.

Kako su "Novosti" obelodanile, reč je o jednom od najmonstruoznijih zločina na prostoru ratom zahvaćene bivše Jugoslavije, krajem maja 1995. na ozrenskoj koti Podsjelovo, nad 56 pripadnika Prnjavorske brigade VRS. Teško ranjenim i zarobljenim srpskim borcima domaći i strani mudžahedini, pod komandom Sakiba Mahmuljina, ritualno su sekli glave, ubijali ih maljevima, krampovima, motornim testerama.

Haški tribunal je za zločine na trogodišnju robiju osudio samo glavnokomandujućeg ABiH, Rasima Delića, naloživši pravosuđu BiH da pravdi privede i ostale krvnike. Pred sudom BiH u toku je peta godina maratonskog suđenja jedino Sakibu Mahmuljinu, a upravo je taj najmonstruozniji zločin na ozrenskoj gredi, izostavljen iz optužnice!

Zato, ne treba gajiti iliziju - nema stvarnog zaokreta u pravosuđu BiH, ni posle ekspresnih 25 dana po stavljanju lisica na ruke osumnjičenima u aferi "respiratori", sve dok su i posle 25 godina na slobodi dželati Srba, ruku krvavih do ramena. Barem ga nema za ovdašnje Srbe.