SINIŠA Šakić (35) zvani Kinez, za kojim je policija Republike Srpske (RS) tragala u okviru istrage ubistva Slaviše Ćuluma iz Banjaluke, uhapšen je na graničnom prelazu Gradina kod Kozarske Dubice.

Kako saznajemo Šakić je, peške, preko mosta iz Hrvatske ušao u BiH. Prilikom provere dokumenata utvrđeno je da je za njim MUP RS raspisao potragu, zbog čega je odmah priveden.

- Šakića su preuzeli inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet i sproveli ga u Banjaluku. On će biti ispitan u okviru istrage o ubistvu Ćuluma i njegovim saznanjima o tom zločinu, ali zvanično nema status osumnjičenog - rekao je izvor "Novosti".

Pojasnio je da će Šakić, po svemu sudeći, posle 24 sata policijskog zadržavanja biti pušten na slobodu, jer Republičko javno tužilaštvo RS smatra da nema osnova da traži njegovo pritvaranje.

- Zasad nije poznato gde je Šakić boravio u vreme ubistva i njegov alibi će biti predmet dalje provere - kaže izvor blizak istrazi.

Pročitajte još: Sačekuša za banjalučkog kriminalca: Ubijen Slaviša Ćulum (FOTO)

Slaviša Ćulum je ubijen 15. maja u sačekuši na makadamskom putu nedaleko od svoje kuće u Dragočaju kod Banjaluke. Usmrćen je rafalima iz automatske puške dok se vozio "golfom 6". Ubice su na motociklu pobegle sa mesta zločina, pri čemu su snimljeni nadzornim kamerama. Na glavi su imali kacigu. Motocikl i oružje nisu pronađeni.

U okviru istrage ispitano je više osoba iz kriminalnog miljea, a fokus je usmeren na ljude s kojima je Ćulum bio u sukobu. Među njima je i Šakić, s kojim je bio blizak sve do februara 2010. godine, kada su "zaratili". Ćulum je tada u dva navrata dolazio pred Šakićevu kuću i provocirao ga, a ovaj je iz automatske puške pucao prema Ćulumovom automobilu.

Šakića je tada privela policija, ali čim je bio pušten, došlo je do novog sukoba. Ćulum je tada sa ekipom pucao prema Šakićevom džipu "grand čiroki". Jurili su se automobilima i sve vreme pucali jedni na druge po naselju Lauš. Ćulum je tada ranjen u rame, a spas je potražio pred policijskom stanicom.

Do novog sukoba došlo je dva meseca kasnije, kada Ćulum i ekipa pucaju po istom "čirokiju", u kom je tada bio Jovan Jošilo sa devojkom. Jošilo je tada ranjen u noge, a u razmeni vatre ubijen je Slavišin rođeni brat Nedeljko Ćulum. Jošilo je pravosnažno oslobođen krivice uz ocenu da je ubistvo počinio u nužnoj odbrani.


"BOGAT" DOSIJE

I PRE sukoba sa Slavišom Ćulumom, Šakić je imao bogat dosije. Zbog razbojništva je 2005. osuđen na dve godine i tri meseca zatvora, a više puta je privođen zbog učešća u fizičkom obračunima, te pucnjavi u kojoj je ranjen Đorđe Ćulum 2008. godine. Nakon sukoba s Ćulumom, dve godine je bio u bekstvu i uhapšen je u Mađarskoj. Po izručenju, osuđen je na tri godine zatvora po osam optužnica koje su spojene u jednu. U žiži javnosti nije bio sve do januara ove godine kada je uhapšen zajedno s Jovanom Jošilom zbog premlaćivanja Đure Antonića, brata narodnog poslanika Momčila Antonića.