Derventski Dom za stare novo žarište u RS: Čelnici cene da nema mesta panici

Novosti Online / N. Đurić

ponedeljak, 04. 05. 2020. u 21:37

Дервентски Дом за старе ново жариште у РС: Челници цене да нема места паници
Da je virus “upao” u “Zlatni lug”, dalo se naslutiti sredinom prošle nedelje kada je obelodnjeno da su zaražena tri zaposlena radnika - negovatelja
CRNE slutnje da je derventski Dom za starija lica “Zlatni lug” u Derventi novo žarište korone virusa u Republici Srpskoj potvrđene su i današnjim rezultatima testiranja, po kojima se broj zaraženih popeo za još 12 osoba, pa ih je sada ukupno - 29!

Da je virus “upao” u “Zlatni lug”, dalo se naslutiti sredinom prošle nedelje kada je obelodnjeno da su zaražena tri zaposlena radnika - negovatelja. Već u subotu, 2. maja Ministarstvo zdravlja RS je saopštilo da je koronom zaraženo još 14 osoba, od čega jedan negovatelj i 13 korisnika. Od današnjih 12 novozaraženih, devet ih je sa područja Dervente, me|u kojima su dva zaposlena.

Vest da je korona, na još uvek nepoznat način, prodrla u “Zlatni lug” izazvala je veliku zabrinutos ne samo pod krovom ove usatnove. Pogotovo imajući u vidu da su se na udaru našle starije, teško pokretne i nepokretne osobe.
 
Međutim, čelni čovek opštine Milorad Simić, i ovdašnjeg Doma zdravlja Mirko Šaran, cene da je situacija pod kontrolom i da nema mesta panici.

 - Stanje je ozbiljno, ali mesta za paniku nema. Opština je preduzela sve neophodne mere, kako u Domu zdravlja, Domu za stara lica tako i na području cele opštine. Sve do izbijanja virusa u Domu, na području opštine smo imali relativno mali broj zaraženih, ali je najva`nije da je sutuacija i u toj ustanovi pod kontrolom - kaže načelnik Simić.
    Dr Mirko [aran, direktor Doma zdravlja, kaže, za “Novosti”, da }e tokom dana i 12 novoobolelih biti transportovano i zbrinuto, najverovatnije, u Bolnicu u Doboju. Tu se nalaze i prethodno zaraženi dok je njih troje smešteno u Republičkom ilozacionom centru, odnosno UKC RS u Banjaluci.


- Svih više od 60 zaposlenih i korisnika Doma su testirani i čekamo rezulate ponovnog testiranja. Zaraženi su zbrinuti u bolnice, a ostali korisnici i zaposleni su ostali u karantinu Doma koji je ponovo dezinfikovan  - kaže Šaran.

Zdrvastveno stanje korisnika usluga Doma se redovno prati i ono je, prema oceni dr Šarana, zadovoljavajuće.
,
- Pogotovo kada se uzmu u obzir njihove godine i sve njihove bolesti, stanje je potpuno uredno i stabilno. Niko od ovih osoba koje su trenutno u Domu nema nikakve simptome infekcije korona virusom, kao i ve}ene njih koje se prebačene u bolnice. čekamo nalaze drugog kruga testiranja, ali očekujemo da neće doći do naglog skoka novoobočelih. Za svaki slučaj, izlolovali smo ovu grupi ljudi u “Zlatnom lugu”, koja nema kontakte sa drugima-otimista je direktor Šaran.


On dodaje da nema velikog pritiska na Doma zdravlja, kao i da je većina njegovih radnika testirana i da niko od wih nije pozitivan, odnosno zaražen.

NEPOZNATO

DIREKTOR Doma zdravlja Derventa, Mirko Šaran, kaže da je zasad nepoznato kako je i odakle korona virus ušao me|u zaposlene i korisnike Doma za stara lica “Zlatni lug”.
- Zasad je to nemoguća misija utvrditi - rekao nam je dr Šaran.