Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić izrazio je zadovoljstvo što je u Banjaluci, sedmi put za redom, obeležen Dan državnosti Srbije i naglasio da se sa ovog skupa šalje poruka sloge i zajedništva.


- Tako treba da nastavimo, jer kada smo zajedno, onda smo i jači, izjavio je Nikolić na svečanom prijemu povodom obeležavanja15. februara - Dana državnosti Srbije koji je organizovao u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor.


On je čestitao praznik svim državljanima Srbije koji žive u Srpskoj, kao i svim Srbima u Republici.


Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su odnosi Srpske i Srbije u svim oblastima dobri, te zasnovani na bratskoj ljubavi, velikom političkom razumevanju i ekonomskoj i finansijskoj podršci.


- Sigurna sam da će naši odnosi i saradnja u budućnosti biti sve jači i da će integracija o kojoj dugo govorimo dobiti neke svoje dimenzije u svim oblastima. Sarađujemo odlično u oblastima školstva, zdravstva, privrede i mnogo je prostora ostalo za unapređenje tih odnosa, rekla je Cvijanovićeva.


Predsednik Srpske je svim građanima Srbije, ali i Srpske, čestitala ovaj, kako je rekla, veliki praznik.


Prijem povodom Dana državnosti - FOTO SRNA


Predsednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović pridružio se ovim čestitkama, navodeći da Srbija na ovim prostorima ima najdužu istoriju kada je reč o elementima državnosti.


- Zahvaljujemo Srbiji što je svih ovih godina bila podrška Srpskoj, ali i BiH. Srbija podržava razvoj, opstanak i sve ono što donosi dobro za sve građane Republike i BiH, rekao je Čubrilović.


Prijemu su prisustvovali i predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsedavajući Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Svečanosti su prisustvovale i brojne zvanice iz javnog, političkog, kulturnog, verskog i društvenog života.


Povodom 15. februara - Dana državnosti Srbije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku generalnom konzulu Srbije u Banjaluci Vladimiru Nikoliću.


Pročitajte još: Ovakvo priznanje NIJEDNA DRŽAVA u Kanadi nije dobila: U susret Danu državnosti Srbije, Nijagarini vodopadi u bojama naše trobojke!


Srbija slavi 15. februar - Dan državnosti u spomen na dan kada je u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.


Konzul Vladimir Nikolić foto SRNA


Iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci istakli su da je 15. februar najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.