Posle živih sad proteruju i mrtve Srbe? U Sarajevu pripremili zakon o lokalnoj samoupravi kojim se nastavlja etničko čišćenje

S. MIŠLjENOVIĆ

nedelja, 09. 02. 2020. u 22:00

После живих сад протерују и мртве Србе? У Сарајеву припремили закон о локалној самоуправи којим се наставља етничко чишћење

Srpska groblja u Sarajevu Foto ATV

Plan je da se prekopa 13.000 grobnica i izbriše svaki trag postojanja našeg naroda, kaže Stevandić

U KANTONU Sarajevo je pripremljen Zakon o lokalnoj samoupravi koji će poslužiti bošnjačkoj eliti kao pravni osnov da se prekopa i uništi oko 13.000 grobnih mesta, od kojih je većina srpskih u gradu na Miljacki. Plan je skovan još pre tri godine, kažu sagovornici "Novosti", ali je sada procenjeno da je vreme za realizaciju. Konačni cilj je brisanje Srba i njihovog identiteta sa prostora Sarajeva. Obrazloženje za usvajanje takvog necivilizacijskog zakona je da zbog navodnog neodržavanja, srpske grobove treba prekopati, a posmrtne ostatke ekshumirati i kremirati.

Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u PBiH, i predsednik Ujedinjene Srpske, kaže da je ova stranka već formirala pravni tim koji će pomoći građanima da spreče primenu tog skandaloznog zakona.


PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Srbi u BiH nisu spremni da trpe torturu bošnjačke političke elite


- U Sarajevu je na delu etničko čišćenje mrtvih Srba. Cilj je da se srpska groblja očiste i da se nakon proteranih živih Srba proteraju i mrtvi. Ovim postupkom se briše u potpunosti postojanje i trag Srba u ovom gradu - ističe Stevandić.

On kaže da je očigledno da su u bošačkoj političkoj "kuhinji" odlučili da nakon proterivanja više od 100.000 Srba iz tog grada sada proteraju i mrtve. Priča o multietničkom Sarajevu već odavno ne važi za žive, a sad neće važiti ni za mrtve Srbe u Sarajevu.

- Ovakav zakon nije samo u sukobu sa pravom, moralom i civilizacijom, već duboko zadire u srpsko postojanje i tragove postojanje u BiH. Podsećam da je pre rata u Sarajevu živelo više od 100.000 Srba, a sada ih ima oko 2,5 odsto u odnosu na predratni broj. Vlast ništa nije uradila da se Srbi vrate već im sada i mrtve otkopavaju - ističe Stevandić.

Dragan Dakić, član Odbora za pravna pitanja US, kaže da je ova informacija stvorila uznemirenost kod građana, i da je praćena čitavim nizom pravnih, etičkih, ali i političkih kontroverzi.

- Najviše je sporno sa ovom idejom to što je nju nemoguće istrgnuti iz konteksta etničkog čišćenja Srba devedesetih godina u Sarajevu. Ono za nas predstavlja očigledan čin kontinuiteta, progona i istrebljenja Srba sa ovih prostora - rekao je Dakić.


Nenad Stevandić,Foto Ujedinjena Srpska


On je podsetio da je 2017. u Sarajevu pokrenuta ova priča, i da tada nije postojao adekvatan pravni okvir u Kantonu Sarajevo koji bi definisao nadležnost za njeno sprovođenje, odnosno nije se moglo tačno utvrditi ko bi bio nadležan da takvu odluku realizuje.

Prema njegovim rečima, ovde se ne može govoriti samo o stanju grobnog mesta, odnosno o njegovom održavanju ili neodržavanju, jer je reč o mnogo kompleksnijem pitanju.


PRIMENA PRAVNIH PROPISA

AKO bi vlast u Sarajevu kojim slučajem donela zakon koji bi omogućio prekopavanje srpskih grobova, Dakić je rekao da se ti pravni propisi ne mogu primenjivati retroaktivno, dodavši da postoji i međunarodno pravo, na koje se Srbi mogu pozvati.

- Po obimu i sistematičnosti, ne postoji sličan primer na evropskom kontinentu da se nešto tako desilo ijednom narodu. Postoji primer u Gruziji iz 2009. kada su vlasti htele da prekopaju desetak ruskih grobova, što je izazvalo međunarodni incident - naveo je Dakić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

slavko radovanovic

10.02.2020. 00:52

Za pedeset godina Srba u Federaciji neće biti ni u grobovima.I neka se niko ne čudi.O tome su muslimani tako mislili i prije rata,mnogo prije.A tako misle svi muslimani.Ne čine ni godine tu ništa.

Vuk

10.02.2020. 05:38

Tako treba, bitno je da su zvezde granda i nikad nije kasno muslimansko takmičenje, e jadna Srbijo!!!

Nikola

10.02.2020. 10:31

Republika Srpska da vrati istom merom!!! Sta drugo sve svoje mrtve neka voze u Sarajevo a srbi svoje u Republiku Srpsku!!!