Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović i direktorka vrtića Bajka u Aleksandrovcu Nataša Trninić danas su u ovom mestu otvorili novi vrtić za 60 mališana.


Izgradnja vrtića počela je u septembru. Lokalna uprava Laktaši obezbedila je plac, građevinske dozvole i komunalne priključke, a Vlada Republike Srpske finansirala je izgradnju. U ovu svrhu izdvojeno je 800.000 KM.


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je cilj Republike Srpske da izgradi dovoljno kapaciteta za svu decu predškolskog uzrasta, što bi trebalo da bude urađeno u narednih pet godina.


- Ovo je važan dio obrazovnog sistema, jer tu deca dobijaju prve i najvažnije informacije zbog čega je važno da tome pristupimo na jedan organizovan i sistematski način, rekao je Dodik novinarima u Aleksandrovcu nakon otvaranja novog vrtića za 60 mališana.


On je izrazio zadovoljstvo što je dio tima koji je radio na ovom projektu.


- Aleksandrovac ima jaku industrijsku zonu sa više zaposlenih nego stanovnika, te je pored škole logično da se izgradi ovakav vrtić, dodao je Dodik.On je najavio da bi u ovoj godini trebalo da bude započeta izgradnja novog vrtića u Laktašima, a biće razmotreno i da se to radi i u drugim ruralnim zajednicama gđe za tim ima potrebe.


-Smatram da to treba da budu posebni, a ne integrisani objekti kroz škole ili da se adaptiraju postojeći, naglasio je Dodik.Pročitajte još: BANjALUCI TREBA VIŠE VRTIĆA: Na listi čekanja između 1.500 i 2.000 mališana


U poslednjih desetak godina u Aleksandrovcu izgrađeno je više objekata za potrebe dece, omladine i učenika.Foto: Srna


Obnovljena je zgrada osnovne škole, renovirano ili izgrađeno više društvenih objekata, uređeni sportski tereni za košarku, fudbal, rukomet. U više projekata na području opštine Laktaši prošle godine uloženo je 10 miliona KM, a cilj opštinske vlasti je da ta ulaganja budu još veća.Značajan deo odnosi se na obrazovanje, podsticaj nataliteta i druge programe namenjene omladini.