VEĆ duži period ruske farmaceutske firme ne mogu da dobiju "zeleno svetlo" za poslovanje na tržištu BiH. Problem je u tome što dolasku firmi iz Rusije podršku ne da Federacija BiH. Kako tvrde izvori "Novosti", već mesecima traje lobiranje farmaceutskih firmi iz EU da se spreči njihov dolazak, jer bi one time izgubile deo milionskog kolača na tržištu BiH.

Lazar Prodanović, član Stručnog saveta Agencije za lekove BiH, kaže, za "Novosti", da se mora gledati interes građana BiH, a ne lobiji farmaceutskih kuća iz EU.

- Na tržištu BiH se nalaze lekovi iz Turske, Irana i Malezije, i niko iz RS nije se protivio tome. Sada kada treba da se pojave ruske farmaceutske firme na tržištu imamo problem. Ovo je loša poruka za građane, jer ruski lekovi su i kvalitetni i jeftiniji, i ne vidim nijednog razloga da ne budu na tržištu - ističe Prodanović.


PROČITAJTE JOŠ: Dete devet meseci čeka hitan lek: Mala Una (1) iz Crvenke bez terapije za najteži oblik retke bolesti

On kaže da očekuje da Agencija za lekove BiH donese pozitivno mišljenje i da će ruske farmaceutske firme da dobiju "zeleno svetlo" za poslovanje na području BiH.

- Aktuelna situacija na tržištu lekova sada pokazuje da očigledno imamo privilegovane kompanije koje ne žele konkurenciju. Ipak, očekujem da će kroz poštovanje zakona doći do pozitivnog rešenja i da će ruske firme doći u BiH - ističe Prodanović.


Lazar Prodanović, Foto D. Pozderović

Povodom čitave situacije oko ruskih firmi i njihovog dolaska na tržište BiH oglasio se i Fond zdravstvenog osiguranja RS, iz kojeg su poručili da očekuje od Agencije za lekove BiH da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet ruskim farmaceutskim kompanijama.

- Zdravstveni sistem Srpske sada zbog monopola pojedinih proizvođača na tržištu ima nerealno visoke cene, ali bez obzira na te prednosti oni se ipak sve češće povlače i ostavljaju tržišta BiH bez adekvatnih lekova. Taj ceh plaćaju Fond i osiguranici - navode u FZO.


U Fondu pojašnjavaju da se sa većom ponudom lekova i većom konkurencijom - dozvolom ulaska na tržište relevantnih kompanija, postiže bolja snabdevenost tržišta lekova, a zdravstveni sistem dobija šansu da brže nabavlja mnoge inovativne lekove po znatno nižoj ceni.

- Budući da postoji popriličan zastoj u izdavanju neophodnih dozvola za promet ruskih lekova na tržištu BiH, s pravom postavljamo pitanje da li nadležna agencija prednost daje lobistima kojima ne odgovara prodor ruskih kompanija ili građanima i fondovima - kažu u Fondu.

Foto D. Pozderović

Oni se pitaju kako je moguće da lekovi koji su urađeni po svim standardima i koji sada uspešno snabdevaju ogromno rusko tržište, ali i šire, ne mogu da dobiju dozvolu za promet u BiH.


ZATRAŽEN NOVI ELABORAT

NA poslednjoj sednici Komisije za lekove BiH koja broji 15 članova, po sedam iz oba entiteta i jednog iz Brčko distrikta, osam članova je glasalo da ruske firme dođu u BiH, a sedmoro je bilo protiv. Iako je postojala većina, zatražen je još jedan nezavisan ekspertski elaborat kako bi se donela konačna odluka.


POSAO OD 500 MILIONA KM!

KADA se govori o uvozu lekova u BiH, vrednost uvezenih medikamenata za prošlu godinu je bila oko 500 miliona maraka, dok domaći proizvođači plasiraju lekove u vrednosti od 114 miliona KM.