Predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je da izborna volja srpskog naroda u BiH mora da bude ispoštovana, navodeći da SNSD ne ide u formiranje zajedničkih institucija radi sedenja, već ostvarivanja prava srpskog naroda.

Dodik je naglasio da BiH ne može opstati na prevarama i igrama u kojima učestvuje lider SDS-a Mirko Šarović, koji je izjavio da treba iskoristiti sve metode da institucije na nivou BiH budu deblokirane, ne isključujući ni mogućnost promene parlamentarne većine.

- Nas prevare ne zanimaju, jer što je više prevara, BiH je sve manje i onda neka ne govore kako smo mi nešto zakočili ili uništili - rekao je Dodik.

On je naveo da je na osnovu stavova koje iznosi Šarović i njemu slični očigledno da BiH nije ništa drugo do prevara.

Pročitajte još: Šarovićev alibi da ostane u vlasti!

Dodik ističe da SNSD ne želi da bude podanik.

- Ako Šarović želi da nastavi podaništvo prema Bošnjacima, srećno mu bilo i neka nastavi da se tako ponaša. Ako misle da mogu da formiraju vlast bez SNSD i izborne volje srpskog naroda, neka to učine. Mi ne idemo u formiranje zajedničkih institucija na nivou BiH da tamo sedimo, nego da ostvarimo prava srpskog naroda, poručuje Dodik za "Glas Srpske".

Na Šarovićeve tvrdnje da rad parlamenta BiH blokira SNSD, a prati HDZ BiH i da ukoliko se nastavi sa blokadom treba iskoristiti sve metode, pa i promenu parlamentarne većine, te da je spreman na tako nešto, a ne traži ništa zauzvrat, Dodik kaže da je na ovakav način BiH sve manje i da lično protiv toga nema ništa.

Pročitajte još: Dodik: Što pre formirati vlast bez ucena članstvom u NATO

- Šarović i svi koji sa njim stvaraju neke prevare moraju da objasne kako vide budućnost BiH. Kako će Šarović objasniti srpskom narodu šta radi i koga on to tamo predstavlja? Neka formiraju vlast ako mogu i neka nastave igre koje vode uništenju legitimnog predstavljanja. Te igre nas ne interesuju. O kakvoj budućnosti BiH pričaju?, pita Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH.

On je konstatovao da je izbor srpskog člana Predsedništva BiH izborna volja srpskog naroda, da je i broj poslanika izborna volja Republike Srpske i da je i izbor četiri delegata srpskog naroda iz SNSD takođe odluka Narodne skupštine Srpske.

- Ako Šarović i njemu slični to hoće da unište, ne znam kako će stati pred srpski narod i to objasniti, kaže Dodik.