Cvijanović: Napravićemo dodatni tim koji će se baviti nefinansijskim merama za povećanje nataliteta

D.L.

četvrtak, 19. 09. 2019. u 18:45

Цвијановић: Направићемо додатни тим који ће се бавити нефинансијским мерама за повећање наталитета

Željka Cvijanović ,foto Tanjug

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je, osim nadograđivanja već postojećih finansijskih mera za pronatalitetnu politiku, potrebno preduzeti mere koje nisu finansijske prirode
Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je, osim nadograđivanja već postojećih finansijskih mera za pronatalitetnu politiku, potrebno preduzeti mere koje nisu finansijske prirode, a treba da omoguće majkama da dođu do fleksibilnijeg radnog angažmana kako bi uskladile roditeljstvo sa poslovnim obavezama.


- Mislim da će nam na tom terenu trebati najviše napora i vremena da bismo mogli određene stvari da propišemo, a da znamo da su realne, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Prnjavoru.

Navodeći da je jako ohrabrujuće što urađene ankete pokazuju da ispitanici žele više dece, Cvijanovićeva je dodala da su ta ispitivanja pokazala da parovi sa decom imaju strahove da će izgubiti posao i da neće moći da usklade sve obaveze.


- Napravićemo dodatni tim koji će se baviti nefinansijskim merama, da vidimo kako urediti stvari da bi mogli da se krećemo napred, najavila je Cvijanovićeva.

Kao jednu od mera, ona je navela povećanje obuhvata dece predškolskim obrazovanjem.


- Uključenost dece u predškolsko obrazovanje već sada je veća nego pre nekoliko godina, ali to nije dovoljno, istakla je predsednik Republike Srpske i najavila da će biti razmotreno kako da se ohrabre poslodavci da uz pomoć Republike otvore vrtiće u kojima bi bila smeštena deca njihovih radnika.

Cvijanovićeva je podsetila da je Vlada Republike Srpske subvencionisala kamatnu stopu za mlade bračne parove nakon dobijenih sugestija da se promene kriterijumi za te kredite kako bi se povećao obuhvat onih koji mogu da dobiju kredit.


Prema njenim rečima, potrebna je i uključenost lokalnih zajednica u vezi sa ovim problemima, što će zahtevati i donošenje određenih propisa.

PROČITAJTE JOŠ: Željka Cvijanović: Nastavljam tamo gde je stao Dodik


Ona je dodala da će, u slučaju da je reč o kreditima Investiciono-razvojne banke /IRB/, morati da se menjaju i pravila IRB-a.


- Tamo gde nam treba zakonsko uporište, moraćemo da idemo u Skupštinu da promenimo zakon kako bismo obezbedili neko novo ili da bismo ojačali neko postojeće pravo, konstatovala je Cvijanovićeva.


Foto A.Stanković


Kada je reč o beskamatnom zajmu od 30.000 KM, Cvijanovićeva je ocenila da je stimulativan i da svakoj porodici sa novom bebom može da predstavlja značajnu finansijsku pomoć.

Ona je naglasila da će za dobijanje ovih sredstava postojati čvrsta pravila i da neće moći biti zloupotreba.

Kao jednu od postojećih mera koja će u budućnosti u skladu sa finanijskim mogućnostima Republike Srpske biti ojačana, Cvijanovićeva je navela podršku za nezaposlene porodilje koja sada iznosi 405 KM. - Naš cilj je da taj iznos poraste, istakla je Cvijanovićeva i podsetila da je budžet Republike Srpske preuzeo refundiranje bruto naknade za porodiljsko bolovanje od poslodavaca, čime se štite i porodilje u radnom odnosu.

Cvijanovićeva je navela da su određene ankete dale inpute šta ljudi žele kada je reč o pronatalitetnoj i demografskoj politici.

- Mi već imamo određene pokazatelje šta je to što bi stimulisalo porodilje i porodice, bračne parove i šta bi oni želeli da vide kao neko dodatno novo pravo u budućnosti, dodala je Cvijanovićeva i rekla da će na osnovu toga biti kreirane neke nove mere.

Konstatujući da je mnogo poslova započeto, Cvijanovićeva je izrazila uverenje da će oni dati rezultate na srednjoročnom ili dugoročnom planu.

- Verujem da će to pomoći našim porodicama i Republici da zajedno imamo više dece, istakla je Cvijanovićeva.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije