Banjalučani pokazali uspešan primer domaće proizvodnje u gradskoj bašti

D. Lalić

08. 08. 2019. u 16:50

Бањалучани показали успешан пример домаће производње у градској башти

Foto SRNA

Ubiru plodove svog rada i mogu se pohvaliti da se trud isplatio, jer ima raznog zeleniša u korpama, a pohvale su dobili i od prvog čoveka grada Igora Radojičića.

ZAHVALjUJUĆI vrednim ljudima, zapuštena parcela na Rakovačkim barama danas je plodna oranica, na kojim stotinjak Banjalučana, na 54 parcele, proizvodi organski uzgojeno povrće.

Pročitajte još: BiH: U reci Vrbas pronađen srednjevekovni mač u kamenu

Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je danas „Gradske bašte“,koji je jedinstven projekat urbane poljoprivrede koji cprovodi grupa entuzijasta, proizvodeći organsko povrće za vlastite potrebe. Tokom obilaska parcela, Radojičić je ukazao da se radi o prvom projektu urbane poljoprivrede u RS i BiH i da će, ponukani pozitivnim iskustvima, ovaj projekt biti nastavljen i dogodine, sa ambicijom da se, eventualno, proširi i na dodatne lokacije.


Pročitajte još: NaJahorini radovi na sedam infrastrukturnih projekata

Grad Banja Luka je dodelio ovo zemljište na korištenje udruženju „Gradske bašte“. To zemljište je bilo zapušteno, ali zahvaljujući vrednim ljudima, postalo je veoma lep prostor gde oni uzgajaju povrće za vlastitu upotrebu. S obzirom na to da je ove godine projekat bio uspešan, postoji dobra osnova da ovu priču nastavimo i sledeće godine. Takođe, videćemo da li još negde postoji zemljište koje bi bilo iskorišteno u ove svrhe, jer je sigurno da postoji još zainteresovanih sugrađana za ovakve projekte – rekao je Radojičić.

Koordinator ovog projekta Milka Tamamović, istakla je da je ovdje reč o bioproizvodnji, da su svi proizvodi prirodni bez ikakvih dodataka.

Zahvalni smo Gradu, jer nam je omogućeno da u delo sprovedemo naš projekat. Godina je dosta teška sa stanovišta klimatskih uslova, ali mislim da smo uradili dosta. Ovdje nema GMO proizvoda, nema unosa nikakve hemije ni kroz đubrivo ni kroz bilo koje druge tretmane. Sva đubriva su proizvedena na biljnoj bazi kao i zaštita. Nadam se da je ovo pozitivna i lijepa priča i pokazuje koliko se može uraditi uz ličnu energiju i entuzijazam.

Ovde ljudi dolaze u 5.00 časova ujutro, rade do 8.00 i onda idu na posao – kazala je Tamamović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije