Već dve godine su prošle otkako je završena izgradnja mosta na Drini nazvanog "Bratoljub", koji povezuje Bratunac u Republici Srpskoj i Ljuboviju u Srbiji, ali i dalje nije pušten u funkciju. Problem je nastao kod izgradnje graničnog prelaza između BiH i Srbije. Za ovu namenu je potrebno 14,5 miliona maraka. Uprava za indirektno oporezivanje BiH ima deo novca, ali je potrebno još tri i po miliona maraka za zatvaranje finansijske konstrukcije, kao i da se završi tender za izvođača radova.

Pošto Savet ministara ove godine nije usvojio odluku o budžetu, zbog čega još nema ključnih tri i po miliona maraka za izgradnju graničnog prelaza kod "Bratoljuba", most, iako sagrađen, nije u funkciji za građane.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu, za "Novosti", da je UIO već uradio sve neophodno: sprovedena je nostrifikacija projektne dokumentacije u BiH, rešeni su svi dokumenti za dobijanje u posed zemljišta gde će se graditi budući prelaz i pribavljene su sve neophodne dozvole za gradnju.

Pročitajte još - Trninić: "Bratoljuba" pustiti u rad što pre!

- Nakon toga, stekli su se uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za gradnju novog graničnog prelaza Bratunac. UIO je taj tender raspisao početkom 2019. godine. Ponude su u UIO dostavljene u martu 2019. godine. UIO je došao do kraja tenderske procedure izbora najpovoljnijeg izvođača. Međutim, u ovom trenutku Uprava ne može doneti završnu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača jer nemamo obezbeđena sva finansijska sredstva - pojašnjava, za "Novosti", Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da je ukupna vrednost izgradnje novog graničnog prelaza Bratunac prema projektnoj dokumentaciji 14,5 miliona KM.

Budući izgled graničnog prelaza Foto UIO BiH

- U ovom trenutku UIO ima obezbeđenih sedam i po miliona KM. Dodatna tri i po miliona KM bila su predviđena u budžetu UIO za 2019. godinu. Kako budžet institucija BiH za 2019. godinu još nije usvojen, Uprava je poslala dopis Ministarstvu finansija i trezora BiH, kojim smo tražili pojašnjenje da li možemo stvarati ugovorne obaveze i doneti odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju graničnog prelaz Bratunac, s obzirom na to da je reč o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO. Nakon uputstva resornog ministarstva, UIO će dalje postupati. Pored pomenutog, Savet ministara BiH treba da donese odluku o dodatnih tri i po miliona KM, čime bi finansijska konstrukcija za izgradnju ovog prelaza bila zatvorena - pojašnjava Kovačević.

Pročitajte još - Lideri Srbije i RS na svečanosti: "Bratoljub" kroti Drinu (FOTO)

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, kaže, za "Novosti", da Savet ministara BiH već dve godine odugovlači priču u vezi s "Bratoljubom".

- Iako imamo odluke UIO BiH o finansiranju izgradnje graničnog prelaza, i dalje se čeka na Savet ministara BiH. Problem je nastao kod kategorizacije graničnog prelaza, koji je otišao u prvu kategoriju, čime je i cena povećana sa 11 na 14,5 miliona maraka. Zbog razlike od tri i po miliona maraka koje treba da odobri Savet ministara BiH u budžetu, već dve godine "Bratoljub" nije otvoren - ističe Trninić.

Neđo Trninić

ISTORIJSKI PROJEKAT

Nedeljko Mlađenović, načelnik Bratunca, izjavio je da je reč o jednom od najvažnijih projekta za celu regiju.

- Sve mislim da se to pretvara u politiku, da se namerno ovo ne bi uradilo. Ovo je istorijski projekat, ne samo za Bratunac i Ljuboviju, već i za širu regiju - kaže Mlađenović.

Inače, izgradnja "Bratoljuba" trajala je od 2015. do 2017. godine. Koštala je oko 26 miliona maraka. Most je dug 227 metara.